Университет по хранителни технологии УХТ - гр.Пловдив | University of food technologies UFT - Plovdiv, Bulgaria
uk_bg
Новини
Зам.-министър Колева награди победителите от Пролетните спортни игри на Университета по хранителни технологии
03.04.2018 16:47:10

 

 

 

Зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева участва в закриването и награди победителите в Пролетните спортни игри на Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив. На събитието присъстваха още ректорът на УХТ проф. Кольо Динков, председателят на Студентския съвет Иво Финков и председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова. 

 Пролетните спортни игри се организират за четвърта поредна година от Студентския съвет на висшето учебно заведение. В спортните надпревари през изминалия месец участваха над 250 студенти, които премериха сили в 10 вида спорт – лека атлетика, волейбол, баскетбол, футбол, силов трибой, тенис на маса, шахмат, канадска борба, бадминтон и вдигане на тежести. 

         „За мен е огромна чест да бъда сред вас и заедно да отбeлежим края на Пролетните спортни игри. Именно спортът е един от инструментите, които спомагат за изграждане на ценни качества и умения у младите хора и фактът, че все повече от вас използват свободното си време, за да спортуват, може само да ни радва“, заяви зам.-министър Ваня Колева. 

         Тя изрази благодарност към ръководството на университета и Студентския съвет, че превръщат Пловдив не само в Столица на културата, но и в място за спорт и обмяна на опит между младите хора, участници в игрите. 

         „За Министерството на младежта и спорта е приоритет насърчаването на младите хора към спортни дейности, както и развитието на ценни умения, които да помогнат за тяхното личностно и професионално развитие“, допълни зам.-министърът. 

         Ваня Колева посочи, че новият Закон за физическото възпитание и спорта ще даде тласък за развитието на студентския спорт, защото дава нови възможности за финансиране на студентските спортни клубове, което допълнително ще подпомогне студентската общност и всички млади хора, които искат да спортуват. 

         Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Кольо Динков поздрави участниците и изрази надежда, че студентската инициатива ще продължава да се развива и ще намира все повече съмишленици. 

         Преди церемонията по закриването на Пролетните спортни игри зам.-министър Ваня Колева се срещна с ректора на УХТ Кольо Динков, с когото обсъдиха необходимостта от сътруничество между бизнеса и образованието, за да може да се предотврати изтичането на млади кадри. Тя беше запозната със структурата на университета и изучаваните в него специалности. Ваня Колева разгледа и материалната база и условията за спорт, които предлага спортният комплекс на висшето учебно заведение.