Автор Тема: УХТ открива учебната година с пълен прием и обновена база  (Прочетена 1532 пъти)

Неактивен Ignis

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Публикации: 78
  • Рейтинг 4
  • Пол: Мъж
    • Профил
  • Специалност: Технология на ферментационните продукти
Университетът по хранителни технологии открива учебната 2013/2014 година с пълен прием, обновена база, лаборатории и преобразен университетски кампус. 1144 приети студенти ще прекрачат прага на единственото по рода си у нас висше учебно заведение на 23 септември 2013 година. На тържеството по традиция те и колегите им от горните курсове ще бъдат поздравени от ректора проф. д. т. н. инж. Кольо Динков.
Наред със студентските си книжки новите студенти ще получат и специално изготвен от ръководството на УХТ Пътеводител на студента първокурсник. В него младите хора ще намерят изключително полезна информация както за университета си, разположението на учебните корпуси и зали, така и за дисциплините, връзката с преподавателите и всички необходими изисквания, свързани с документи, заверки, преместване, стипендии и още ред полезни неща за учебния процес.

През 2013 година Университетът по хранителни технологии отбелязва 60-та годишнина от основаването си. Правоприемник на Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост (ВИХВП), основан през 1953 г. като единственото в страната и на Балканския полуостров учебно и научно средище в сферата на хранителните технологии, днес Университетът е авторитетен национален център на хранителната наука, технология и образование.

В четирите корпуса на УХТ се обучават студенти по технология, техника и икономика на хранително-вкусовата и биологичната промишленост и туризма. Уникалните специалности, някои от които изучавани на френски или английски език, са разработени на основата на дългогодишни традиции и новаторство. От 14 до 18 октомври 2013 година УХТ ще отбележи 60-годишния си юбилей с поредица от значими дискусии, международна конференция и спортни прояви.

Тържественото откриване на учебната година ще започне в 10.00 ч. на 23 септември 2013 г. в аула "Проф. М. Бешков". Гости на тържеството ще бъдат зам.-министърът на образованието и науката доц. д-р Атанаска Тенева, зам.-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов и районният кмет Райна Петрова, инж. Иван Байков - член на Съвета на настоятелите на УХТ.

На тържествената церемония ректорът проф. д. т. н. инж. Кольо Динков ще връчи лично студентските книжи на първокурсници, приети с максимален състезателен бал. След това официално ще бъде открита изцяло обновената учебна лаборатория на катедра "Биохимия и молекулярна биология", която ще носи името на проф. д. б. н. Никола Люцканов, почетен гражданин на Пловдив, бивш ректор на Уневерситета, основател и първи ръководител на катедра "Биохимия и молекулярна биология".


Източник: News.Plovdiv24.bg