Автор Тема: Гласуване извън родното място  (Прочетена 1247 пъти)

Неактивен Ignis

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Публикации: 78
  • Рейтинг 4
  • Пол: Мъж
    • Профил
  • Специалност: Технология на ферментационните продукти
Гласуване извън родното място
« -: 08 Май, 2013, 20:50:55 »
Във връзка с предстоящите парламентарни избори, реших да пусна тази тема, за да дам малко информация как могат да гласуват всички студенти, които не са от Пловдив, а в деня на вота няма да бъдат на мястото, където са регистрирани по постоянен адрес.
За тези, които са гласували по този начин на президентските избори, процедурата е същата.
Ето какво пише в изборния кодекс по темата:

II. Гласуване на ученици и студенти в деня на изборите /12.05.2013г./ в избирателна секция по избор на основание чл. 207 от Изборния кодекс
Чл. 207. (1) При произвеждане на избори за народни представители, за президент и вицепрезидент на републиката и за членове на Европейския парламент от Република България избирател, който е ученик или студент - редовно обучение, може да гласува в избирателна секция по избор в населеното място, където се обучава, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес, след представяне на:
1. документ за самоличност;
2. надлежно заверена от учебното заведение със седалище в населеното място за съответната учебна година ученическа книжка или за съответния семестър студентска книжка;
3. декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.
(2) Избирателят ученик или студент се вписва в допълнителния избирателен списък. В допълнителния избирателен списък се вписват всички данни на избирателя и списъкът се подписва от председателя и секретаря.
(3) Декларацията по ал. 1, т. 3 се прилага към допълнителния избирателен списък и е неразделна част от него.
(4) По време на гласуването ученическата или студентската книжка остава в секционната избирателна комисия заедно с документа за самоличност на избирателя ученик или студент.
(5) След полагането на подпис от избирателя в избирателния списък в ученическата или студентската книжка се вписва датата на изборите и се отбелязва, че ученикът или студентът е гласувал. Книжката се подписва от председателя или секретаря и от един член на секционната избирателна комисия, предложени от различни партии и коалиции от партии, след което се връща на избирателя заедно с документа му за самоличност.


До общежитията най-близкото място за гласуване е училището СОУ "Цар Симеон Велики", като само в една от секциите там може да се гласува със студентска книжка.
Надявам се да съм бил полезен. :)
« Последна редакция: 08 Май, 2013, 20:52:29 от Ignis »