С акция „Дарете кръв, подарете живот“ студентите от Университета по хранителни технологии стартираха седмицата на духа в навечерието на 24 май. Инициативата е на Клуба по туризъм и с нея членовете подсказват значението на кръводаряването, като символ на живот.

Точно в 9 ч. екип на Центъра по трансфузионна хематология разположи подвижния модул в двора на висшето училище. В акцията се включиха студенти, преподаватели и служители от УХТ.

Пред нас председателят на Клуба по туризъм Анастасия Христова подчерта, че акцията има за цел да популяризира доброволното кръводаряване сред младите хора и преди всичко в студентската общност.

Включилите се в акцията с усмивка споделиха, че за първи път кръводаряват и се чувстват удовлетворени и че отново биха го направили.

Сърдечни благодарности към ръководството, студентите и служителите, както и към Клуба по туризъм  в УХТ за оказаната подкрепа и отговорно отношение към акцията по кръводаряване, изрази директорката на Центъра по трансфузионна хематология д-р Соня Джевизова. Това е първата мобилна акция, организирана веднага след спада на случаите в третия пик на пандемията у нас. Подобни кръводарителски кампании са традиционни за висшето училище, оттам редовно и от години се отзовават на нашите призиви, отбеляза д-р Джевизова.

Тя уточни, че по лекарска преценка всеки участник дарява между 410 и 450 мл. кръв в зависимост от неговото състояние. Работи се с индивидуални комплекти, което гарантира пълната безопасност на включилите се. Ако сред младежите има преболедували от COVID-19, кръвта ще бъде тествана за антитела и ще бъде преработена в плазма за лечение на пациенти в тежко състояние.

Кръводаряването в УХТ ще продължи и утре – 18 май 2021 г., от 9 до 13 ч. в двора на висшето учебното заведение.