Търсене
Close this search box.

Александра Начева с приз в категория „Спорт“ на конкурса „Студент на годината 2022“

Публикувано от

Олимпийската шампионка на троен скок за младежи и девойки Александра Начева (СКЛА Ботев Пловдив), която е студентка трети курс в Университета по хранителни технологии от специалност „Храни, хранене и диететика“, бe наградена в категория „Спорт“ в 16-ото издание на Националния приз „Студент на годината 2022“. Това бе обявено на официалната церемония, на която бяха отличени най-успешните и активни студенти на България. Тя се проведе под патронажа на президента Румен Радев от 18 часа в аула „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Наградата на Александра бе връчена от най-добрия български професионален боксьор Кубрат Пулев на Калоян Калинин, зам.-председател на Студентски съвет в УХТ, тъй като в момента спортистката е на Европейското първенство по лека атлетика в зала за 2023 г. в Истанбул, Турция. Пулев изтъкна, че спортът и образованието трябва да вървят заедно, защото развиват хармонично младите хора.

Жури в състав от водещи експерти във висшето образованието е определило победителите в 15 категории. Всички призьори са с доказани постижения в научната, културната, спортната и друга дейност, които са свързани с образователния процес на национално и международно ниво.

На церемонията президентът Радев заяви, че студентите във всички времена – в България и по света, са съвестта на нацията. Знайте, че конформизмът не е път към щастието, борете се за вашите мечти, с тези думи се обърна към студентите държавният глава.

Конкурсът „Студент на годината“ е учреден в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в Република България. Неговата основна мисия е да популяризира, отличава и насърчава постиженията на българските студенти от всички области на висшето образование пред обществеността. Националният приз „Студент на годината“ е най-престижният конкурс за млади хора в България, отбелязват от НПСС.

Александра Начева е носител на множество награди, купи и медали заради нейните високи спортни постижения.

 

През 2017 година печели сребърен медал в тройния скок на световното първенство до 18 години в Найроби, Кения. Следващата  година на европейското първенство в Гьор, Унгария се окичва със  сребърен медал в тройния скок.

На 15 юли 2018 година печели златен медал на световното първенство по лека атлетика до 20 години в Тампере, Финландия. По този начин става първия български атлет постигнал това след успеха на Тезджан Наимова през 2006 година в същата възрастова група. Начева става и втория български атлет спечелил младежки златен медал в тройния скок след Тереза Маринова (14.62 м) през 1996 година в Атланта.

На 29 януари 2023 г. извоюва националната титла на България при жените.

За своите постижения преди 2 години в престижната класация на успелите хора „Forbes България“ – „30 под 30, клас 2020“ пловдивчанката бе включена в раздел „Спорт“.

Въпреки огромното натоварване и  многобройните ангажименти в леката атлетика, тя е отлична студентка. Участва активно в студентския живот в УХТ – освен че е член на Съвета на настоятелите на университета от квотата на студентите, активно се включва във всички благотворителни кампании на висшето училище. Тя е  рекламно лице на УХТ. Приемайки предложението на ректора проф. д-р Пламен Моллов, тя заяви, че за нея е огромна чест да популяризира университета.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.