Търсене
Close this search box.

Тестени вкусотии и иновативни опаковки представиха наши студенти на Пловдивския панаир

Публикувано от

Солен мъфин със сирене и добавка на сух лук, хляб „Топи“ (с топинамбур), ръжен хляб и разкошни пити бяха само част от вкусотиите, с които студенти от специалност „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ и преподаватели от катедрата посрещнаха официалните гости на откриването на тазгодишните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ в Пловдивския панаир на 21 февруари 2023 г.

Гостите опитаха още изящно представените еклери, шоколадови и портокалови мъфини.

Огромен интерес сред посетителите на експозициите предизвикаха питите, произведени по две различни технологии – класическа и трицветна – в цветовете на нашия трибагреник. Зеленият цвят в нея се получава от добавянето на спирулина в брашното, а червеният е направен с помощта на  червено цвекло, посочи доц. Росен Чочков.

Хлябът „Топи“  е разработен в катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“. Направен е от пшенично брашно тип 1150 и от пълнозърнесто с добавка на брашно от топинамбур.

Програмата следобед продължи с иновативни опаковъчни материали, разработени от студенти в катедра „Биотехнология“. Материалите са базирани на лигноцелулозни отпадъци, получени от селскостопанска дейност, обясни гл. ас. Мария Бръзкова. Като свързващ агент в процеса на получаването на композитните материали се използват висши гъби, което от своя страна прави материала безопасен и биоразградим.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.