Петър Кирилов от Тополовград е завършил УХТ-Пловдив, учил е „Технология на виното и високоалкохолни  напитки“.  Когато става на 25 години, кандидатства за „зелена карта” в САЩ и я спечелва. Започва работа като технолог зад океана и до ден днешен това е постоянната му работа. Първата му официална работа в САЩ е във високотехнологичната и иновационна компания за обработка и производство на вина Vinovation. Tя се занимава основно с деалкохолизиране и намаляване на летливата киселинност на вината чрез използване на технологията на обратна осмоза.

Обзет е от желание да създаде нещо свое и когато човек търси, намира. Забелязва, че гроздето на един планински хълм е по-различно и се заема с него. Готовата продукция кръщава „Кукери“ и го създава според нашите обичаи. Българското вино, което расте на американска почва, печели медали и отличия, а  името, което носи, буди носталгията на българите там и предизвиква любопитството на американците.

Разговаряме с него преди кандидатстудентския изпит на 1 юли.

 

– Г-н Кирилов, на колко години бяхте, когато разбрахте, че ще се занимавате с производството на вино?

– Точно не мога да кажа на колко години съм бил, но още от малък с ентусиазъм и желание съм се включвал да помагам на баща ми в производството на домашно вино и ракия. Може би още от тогава в мен се е зароди интересът и любопитството да науча повече за магията на винопроизводството. Така че искрата в мен се запали тогава и продължава и до днес.

– Завършили сте Университета по хранителни технологии. Как избрахте тази специалност?

– Да, завърших УХТ през 2002 г. като магистър със специалност „Технология на виното и високоалкохолни  напитки“. Изборът ми беше провокиран от интереса ми да науча повече за технологията на виното и така се насочих към тази специалност.

– На кои преподаватели сте особено признателен?

– Благодарен съм  на всичките си преподаватели от катедра „Технология на напитките “ мисля , че всеки един от тях със знания и професионализъм е допринесъл за бъдещото ми изграждане като технолог.

– Как се роди идеята да направите собствено вино в Калифорния? Какво ви провокира да вземете това решение?

– Идеята ми се роди спонтанно и беше провокирана от интереса ми kъм Каберне Совиньон, идващо от лозов масив  в планинският район  Mt. Veeder на известната долина Напа. Исках да създам малки партиди висококачествено вино, с което да покажа своята идентичност а чрез името на виното „Кукери“ да разкажа и за корените си и мястото откъдето идвам. Мачкам го на ръка, нещо, което съм правил с баща ми в България. Обяснявам на хората кои сме и откъде идваме, за нас това си е гордост. Аз се гордея, че съм българин и винаги съм го заявявал.

– Колко време ви отне да развиете бизнеса си в САЩ?

– Да развиеш бизнес е дълъг и изпълнен като с трудности, така и с много предизвикателства  процес,  който при мен започна през 2013 година и продължава и до днес.

– Имате ли модел за подражание в работата?

– По скоро модел на работа, отколкото модел за подражание.  И той е да обичаш това което правиш, да даваш 100% от себе си и да търсиш начини да се учиш и самоусъвършенстваш постоянно.

– Какви награди, медали и отличия сте спечелили с вино „Кукери“ зад океана.

– Вината ми са добре приемани и оценени, на всеки винен конкурс, на който съм участвал. Печелил съм множество златни медали, а също така миналата година едно от Кабернетата ми спечели златен медал и  100 точки за най- добро в категорията си вино. Последната ми награда е сега месец юни и е отново златен медал за 2017 Кукери Mt.Veeder Каберне Совиньон.

– Кои хора предпочитат вашето вино?

– Хората предпочитащи моите вина са любителите  и ценители на Кабернета.  Аз лично предпочитам Каберне Совиньон и Бордо блендове и бих казал, че почти всеки ден се наслаждавам на чаша вино.

– Какво бихте казали на студентите? А на кандидатите да учат в УХТ?

– На всички настоящи студенти бих казал да обичат това, което правят и да дават най- доброто от себе. Пожелавам им успешно дипломиране и разбира се да се реализират като специалисти след това. А на кандидат-студентите желая успех на приемните изпити, учете, дерзайте, сбъдвайте мечтите си! Също така и изборът на университет е важен и смятам, че УХТ-Пловдив  е един от най-реномираните университети на България и на Балканите, предоставя качествено образование, което е гаранция за бъдеща успешна реализация.

– Смятате ли да внасяте вино в България?

– На този етап не съм мислил за това,  но се надявам някой ден  в бъдеще и това да се случи.

– Каква е разликата и кое е общото в употребата на вино в САЩ и България?

– Мисля че и на двете места хората искат да пият хубави и качествени вина на приемливи цени, a разликата е, че в САЩ избора е много по-голям.

– Какво можем да научим за винопроизводството от американците?

– Доста неща можем да научим от тях както за винопроизводството, така и за лозарството, защото това e един доста развит и успешен отрасъл, който генерира милиарди долари всяка година и се инвестират много пари в техника, специалисти и иновации.

– А ние какво можем да им предложим?

– Ние българите сме практични и винаги сме успявали с малкото,  което разполагаме да постигнем много, също сме и много трудолюбиви  и  научени да се справяме с всякакви трудности и предизвикателства. Всички тези наши качества са добре посрещнати и оценени навсякъде по света.

– Могат ли младите хора да реализират американската мечта у нас?

-Смятам, че младите хора могат да реализират мечтата си и тук и все по-често ги виждаме и им се възхищаваме. Има много хора които са успели да се реализират професионално и имат успешни бизнеси в България, за което ги адмирирам. Надявам се все повече млади хора и специалисти да останат и развиват своята кариера и бизнес  в България и да сбъдват мечтите си.

Моят съвет към начинаещите предприемачи в тази област е да се вслушват задължително в съветите на хората, които вече са минали по този път. Вино се прави от векове и ще продължи да се прави много след нас.

 

 

Снимков материал любезно предоставен от: Петър Кирилов