Търсене
Close this search box.

ВИНОТО ОСВЕН ФИЗИЧЕСКИ ПРОДУКТ ИМА И СИЛНО ЕМОЦИОНАЛНО ИЗМЕРЕНИЕ

Публикувано от

Интервю на Проф. Пламен Моллов с актрисата Климентина Фърцова на старта на втория сезон на изключително успешния сериал “Вина”, продуциран от Българската Национална Телевизия, ексклузивно за уеб сайта на Университета по Хранителни Технологии.

Нашият гост – госпожица Климентина Фърцова (завършила актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, в класа на проф. Пламен Марков. Филмови участия: Лиза в “Голата истина за група Жигули”, Радост в “Белези” БТВ, принцеса Мария във “Войната на буквите” БНТ1, Радост във „Вина“ БНТ1, щатна актриса в Драматичен театър-Пловдив, гост актьор в „Колко е важно да бъдеш сериозен“ в Театър Българска Армия)

  1. Г-це Фърцова, за мен е удоволствие да ви представя на колегите, тъй като Вашето семейство е дълбоко свързано с академичната история на УХТ, с приноса на Вашия дядо проф. Марин Маринов, Вашата баба инж. Костадина Маринова, другия ви дядо проф. Кирил Фърцов и майка ви инж. Даниела Фърцова, която е Директор на контролната дирекция на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Сигурно е имало очакване да продължите по техния път, кога разбрахте, че вашият професионален избор е  свързан с изкуството и смятате ли, че сте направили правилния избор?

За мен е голяма чест, че академичният свят проявява интерес към творческите ми изяви, въпреки че отчасти е породен от това, което предците ми са направили с труда си.

Не мисля, че е имало такова очакване от тяхна страна. Родителите ми винаги са ме оставяли сама да избирам музиката, която слушам, книгите, които чета, спорта, с който се занимавам, съответно не са си позволявали да се натрапват и с наставления за бъдещата ми професия . Разбира се, много пъти са опитвали да ме въведат в света на виното. Също ме подтикваха да уча езици и да продължа образованието си в Чужбина. И точно, когато бях на крачка от заминаване в Германия, разбрах, че всъщност най-важно е да обичаш професията си. Защото само тогава, когато я практикуваш с интерес и желание всеки ден да научават нещо ново и да се развиваш – можеш да постигнеш някакъв напредък, удовлетворение и, разбира се, успех.

Точно на време открих, че актьорската професия е една много добра възможност, защото от една страна ми носи щастие, а от друга ми дава възможност да въздействам върху хората.

Оставих немския настрана и приветствах изпитите в НАТФИЗ. Мисля, че това беше най-доброто решение, което съм взимала.

  1. Преди дни стартира вторият сезон на хитовия сериал “Вина” на БНТ.

Едва ли някой от останалите актьори е разполагал с толкова много лични консултанти по специфични за винената индустрия въпроси, това помогна ли за ролята или само обогати познанията Ви за винения свят?

Промениха ли се представите Ви за света на виното?

Ролята ми не изисква кой знае какви познания за винения свят, но категорично научих много неща след участието си в продукцията. Може би най-голямо впечатление ми направи това, че виното е продукт, в който освен физическо има и силно емоционално измерение. Вложената емоция при производството му може да засили интереса към него и да го направи много по-продаваемо.

 

  1. Много държави по света осъществяват най-ефективната си реклама, като продуцират филми, свързани с туристически забележителности, кулинарна култура и магията на виното, достатъчно е да споменем “Яж, моли се и обичай“ с Джулия Робъртс или “Мама Мия” с Мерил Стрийп.

Допада ли Ви Вашата героиня във филма “Вина”? Смятате ли, че магията на екрана може да направи по-привлекателни дестинациите, на които са снимани любимите актьори, да стимулира развитието на винената култура на българина и дори да породи в младите зрители интерес към професията на винаря или агронома?

Разбира се. Някои хора за първи път виждат тези места, други пък сигурно са ги посещавали, но сега биха дошли отново заради това, че любимият им герой е бил там. По време на самия снимачен процес във Вила Мелник често се случваше да минават зрители, фенове на сериала, да пийнат малко вино, да видят „Маркова изба“  на живо и в най-добрия случай – да си направят една снимка с нас. И да, смятам, че чрез сериала се обогатява винената култура. Получаваш информация за различни сортове и категории вина, за начина на дегустиране, за съчетаването им с храни, за детайли от производствения проце, с което се засилва и интереса към професиите на лозари и винаря.

 

  1. Освен проблемите в света на виното, филмът на Виктор Божинов разглежда различни аспекти в социалните и междуличностни отношения, традициите, нормите и морала.

Смятате ли социалната роля за съществена част от Вашата професия – Бихте ли дали съвет на нашите студенти?

Рязбира се, че културата и изкуството възпитават. Бих посъветвала както студентите, така и всички хора да ходят на театър, да четат, да трупат нови познания, да мислят и да си задават много въпроси. Защото обществото ни се нуждае от знаещи и търсещи хора. Те са в основата на просперитета.

 

  1. Познаваме Ви и в съвсем различно амплоа от ролите ви в сериалите “Белези“ и “Войната на буквите”, Пловдивския драматичен театър и Театъра Българска Армия в София, съвместявате актьорска и музикална кариера – какво ви предстои ?

За момента избирам да го запазя в тайна, но ще използвам случая да поканя Вас и студентите  ви на представленията в Драматичен театър Пловдив: „Отблизо“ , „Коприна“ , „Солунските съзаклятници“ , „Уют“,  както и спектакъла „Колко е важно да бъдеш сериозен“  в Театър Българска Армия.

И разбира се, всяка неделя от 21:00 –  сериалът „Вина“ по БНТ1.

 

Г-це Фърцова, благодаря ви за отзивчивостта, използвам  възможността да ви поканя в Университета за лична среща с нашите студенти и преподаватели, а на Вас пожелавам щастлива и успешна нова 2024 година!

 

Проф. Моллов, аз Ви благодаря за този разговор и за поканата, за мен ще бъде чест да се срещна с колегите Ви!

Бих искала да пожелая на Вас, на студентите и преподавателите на УХТ здраве и успехи през Новата година!

Безсмъртният Шекспир казва “Този свят е сцена, където всички хора са актьори и всеки има миг, в който трябва да влезе и излезе от нея” – и е съществено какво ще направим на тази сцена, да не пропускаме възможностите си!

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.