Търсене
Close this search box.

ВТОРА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ E-FOOD В УНИВЕРСИТЕТА В САРАГОСА

Публикувано от

Факултетът по ветеринарна медицина на Университета в Сарагоса, в частност  Instituto Agroalimentario de Aragón IA2 бяха домакин на втората среща по проект E-Food. Тя се проведе присъствено в периода от 12 до 16 юни 2023 г. и в нея участваха членове на екипите от всички университети партньори.

Срещата бе открита от проф. д-р Рафаел Паган – ръководител на екипа от страна на UNIZAR, директор на IA2 и от проф. д-р Maнуел Гаскон – декан на Факултета по ветеринарна медицина. Координаторът на проекта E-Food проф. д. н. Георги Костов приветства участниците. Домакините от Испания получиха специални подаръци от екипа на УХТ – типични български сувенири и продукти на винарска изба „Старосел“, любезно предоставени от доц. д-р Красимир Бамбалов от катедра „Технология на виното и пивото“.

 

През двата работни дни на срещата екипът по проекта обсъди неговия напредък и предизвикателствата, които винаги следват изпълнението на един международен проект. Акцентът бе платформата за дистанционно обучение, която да бъде използвана в рамките на проекта. За целта всеки от партньорите попълни технически въпросник, специално разработен от проф. д. н. Георги Костов, доц. д-р Ион Миронеску и ас. д-р Даниел Христозов. С него ще се оценят платформите за дистанционно обучение в партньорските университети.

След проведената дискусия екипът по проекта реши да насочи усилията си към разработване на елементи за дистанционно обучение в областта на хранителните технологии с използване на Google Workspace for Education. Платформата позволява създаването на съдържание, което да бъде споделяно чрез облачни технологии, с широки възможности за интегриране на учебно съдържание под формата на документи, презентации, видео и аудио файлове. На база на направения избор бяха обсъдени предстоящите дейности по проекта – създаване на стандарти за обучение и бази от данни за традиционни, иновативни и устойчиви продукти, процеси, суровини и други.

 

В края на първия работен ден участниците имаха възможност да разгледат пилотната инсталация по хранителна наука и технология във Факултета по ветеринарна медицина. В нея студентите имат възможност да разработват самостоятелно иновативни храни.

Дискусиите по проекта продължаваха и в неформална атмосфера. Домакините представиха най-доброто от съвременната и класическата испанска кухня, а гостите имаха възможност да дегустират традиционни храни и вина от района на Арагон.

В рамките на богатата културна програма, организирана от екипа на IA2, гостите на университета в Сарагоса се запознаха с много исторически  забележителности – площад Пилар и едноименната базилика, римските останки, дворецът Алхаферия и др. Особено запомнящо се бе посещението на Monasterio de Piedra – място, което съчетава невероятна природа и над 800 годишна история. Там сред природата, сред водапади и пещери, екипът продължи в неформална обстановка своята работа и дискусии по проекта. Посещението бе подарък-изненада от домакините на срещата. От името на всички участници в срещата доц. д-р Росица Денкова-Костова отправи благодарности към целия екип на Instituto Agroalimentario de Aragón IA2 за невероятната организация и сърдечното гостоприемство.

Следващата среща по проекта е планирана за края на месец ноември 2023 в Дебрецен, Унгария.

The European Commission’s support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Project №: 2022-1-BG01-KA220-HED-000085089

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.