New Bloom Winery с награда от конкурса „Енолог на годината“
Съюзът на енолозите определи технолога на избата Гено Танев за най-добрия млад енолог
Технологът на New Bloom Winery Гено Танев бе избран за „Млад енолог на годината“ в конкурса на Съюза на енолозите в България. Това е поредно отличие за професионалистите в New Bloom Winery – избата от Съединение след десетки награди за техните вина на световни конкурси. Отличието за Гено Танев завършва една успешна година за винарната.
Само тази година нейните вина завоюваха 8 медала на два от най-престижните винени конкурси. Три от отличията дойдоха от пътуващия Concours Mondial de Bruxelles 2020, a останалите пет бяха присъдени от водещите френски енолози на Vinalies Internationales 2020.
„За 5-та поредна година УС на СЕБ връчва тази награда на най-заслужилият и перспективен според нас човек сред младите колеги. С това се опитваме от една страна да поощрим и мотивираме момчетата и момичетата, които тъкмо навлизат в бранша, но също така и да изградим своеобразен мост на приемственост между различните поколения, избрали мисията да работим и развиваме българското винарство“ посочват от СЕБ.
Припомняме, че New Bloom Winery е сред водещите производители от Тракийска низина, обявена за една от най-добрите винени дестинации в света.
Технологът работи под ръководството на един от най-изтъкнатите специалисти в бранша Владимир Влъчков. В професионален план най-голямото предизвикателство пред младия енолог е да създава вината Face 2 Face (F2F), които са емблема за високото ниво на работа в New Bloom Winery.
Най-голямата му страст са пенливите вина. Избата предизвиква виненото любопитство на експерта както с иновативния си подход, така и с разнообразието от сортове, които отглежда. На близо 6000 дка, технолозите работят с над 10 различни сорта вино, включително и непознати у нас разновидности като немските Дорнфелдер и Регент и италианската Глера, от която се прави Просеко. Водещите марки на New Bloom Winery са Verano Azur, PIXELS и Face 2 Face.
Инж. Гено Танев е завършил Университета по хранителни технологии в Пловдив през 2014 г. Зад гърба си има десетки винени дестинации като признава, че се възхищава на професионалистите в Бордо, в сърцето му остава Тоскана, но най-много може да се научи от българските професионалисти.