Търсене
Close this search box.

Докторантка на УХТ с блестящ френски грабна приза на състезанието „180 секунди“

Публикувано от

Докторантка на Университета по хранителни технологии грабна първа награда в петото издание на състезанието „180 секунди“, което се организира у нас от Френския институт в София. Александра Гърмидолова ще защитава престижа на България на европейския кръг, който ще се проведе през юли.

По време на надпреварата по атрактивен начин тя е представила на френски език в рамките на 180 секунди своята дисертация „Изолиране и пречистване на биоактивни пептиди от лупина (Lupinus angustifolius L. )“. Трябваше да обясня как протеините от това бобово растение влияят върху здравето на човека – кръвно налягане, антиоксидантна активност, кръвна захар и болестта на Алцхаймер, каза тя. Щастлива е от резултата и вярва, че ще се състезава и на световния финал на състезанието, който ще се проведе през октомври 2023 г. в Рабат, Мароко. До там ще бъдат допуснати представители на 20 страни от Стария континент.

Александра завърша Езикова гимназия „Д-р Асен Златаров“ в родния си град – Велико Търново, с френски и английски език. Като ученичка е участвала в конкурс за млада франкофонска поезия и дори има 3 публикувани стихотворения, написани на френски език.

Дипломира се в специалност „Технология на ферментационните продукти“ на френски език в УХТ, а сега е докторант в катедра „Аналитична химия и физикохимия“. Късметлийка съм, защото мой научен ръководител е Атанас Павлов, единственият академик в Пловдив и авторитетен учен, казва тя. Признава, че винаги с лекота и с удоволствие е изучавала чужди езици, но от дете мечтае да изследва как храните въздействат върху здравето на хората. Това влечение я довежда в университета, където се чувства в свои води.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.