Търсене
Close this search box.

ДОЦ. ХРИСТО СПАСОВ ИЗНЕСЕ АТРАКТИВНА ЛЕКЦИЯ НА ТЕМА „ПРОФЕСИЯ ДЕГУСТАТОР“ ПО ВРЕМЕ НА ФЕСТИВАЛА „ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО“

Публикувано от

На четиринадесетото издание на Фестивала „Дефиле на младото вино“ Университетът по хранителни технологии отново участва активно с организация и провеждане на конкурсната дегустация за присъждане на наградите „Златен Дионис“, „Сребърен Дионис“ и „Бронзов Дионис“.

Комисията за оценка на вината се състои главно от членове на катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ. Университетът осигурява и доброволци за съвместна работа с избите, които се презентират на събитията. В дегустациите ежегодно се представят средно между 35 и 50 проби. Прави впечатление, че броят на винарски изби, присъстващи на фестивала, нараства, а вината все повече придобиват характеристиките на млади вина, демонстриращи сортови характеристики, типичност и свежест в аромата и хармония във вкуса. Друга подчертана тенденция е разширяването на палитрата на участващите сортове и увеличението на броя на вината от български сортове.

В рамките на фестивала ръководителят на специализираната катедра и зам.-ректор на УХТ доц. Христо Спасов изнесе атрактивна лекция на тема „Професия Дегустатор“ пред хетерогенна аудитория от професионалисти и любители в старинната къща „Иван Черноземски“. Презентацията бе последвана от ръководена от лектора дегустация на бяло и червено вино.

Това събитие успешно се интегрира в общата идея на фестивала, а именно популяризиране на младото вино у нас и привличане на туристи в града. Провеждането на „Дефиле на младото вино“ стана причина Пловдив да бъде избран за най-добра винена дестинация за Европа за 2022 година.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.