Търсене
Close this search box.

Здравословни храни във фокуса на учени и студенти от УХТ

Публикувано от

Студенти от Университета по хранителни технологии под ръководството на доц. д-р инж. Надежда Петкова от катедра „Органична химия и неорганична химия“ разработиха бисквити с брашно от глухарче и биорозов цвят. Това е малка част от приноса на университета към създаване на функционални храни обогатени с антиоксиданти и диетични фибри.

До този момент най-популярен е хлябът „Топи“, отговарящ на всички стандарти и нормативни изисквания на Европейския съюз. Той целево е ориентиран към страдащи от диабет тип 2 – всекидневната консумация в продължение на 3 месеца спомага за понижаване нивата на кръвната захар при пациентите. Замесен е със земна ябълка (гулия, топинамбур), богата на пребиотика инулин, който има положително въздействие върху организма, обясни доц. Петкова. Тя отбеляза, че и в брашното от глухарче, което се влага в маслените бисквити, инулинът заема 20% от състава на брашното.

Създаването на иновативни функционални хранителни продукти, които помагат на организма да функционира нормално, е във фокуса на съвместната ни работа с колегите от катедра „Технология на млякото и млечните продукти“, посочи доц. Петкова. В тази сфера атрактивни са млечните десерти с инулин, пектин, алгинатни перли с антиоксидантни компоненти от дренки, къпина, арония, червено цвекло, както и меко сирене „лабне“ с вложени екстракти от червени чушки под формата на алгинатен гел.

Като част от екипа по компонент 1 от Национална научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ доц. Петкова изследва влиянието на биологичното отглеждане на ябълки, фуражен грах, лавандула и рози върху повишаване на антиоксидантната активност и количеството на биологично-активни вещества в тези суровини. Не се използват пестициди при отглеждането им и при изследванията е установено, че съдържанието на антиоксиданти е с 200% повече. Ябълките са с по-висока сладост, а при характерните български етерично-маслени култури количеството на полифеноли е по-високо. Тези компоненти са отличен помощник в борбата с оксидативния стрес, който е причина за стареенето и за сърдечно-съдовите заболявания, посочи доц. Петкова.

За своя принос в науката тази година доц. Петкова наскоро бе удостоена с награда за най-стойностна публикация, учредена от акад. проф. Атанас Павлов. През 2020 г. тя печели наградата „Изявен млад учен в областта на органичната химия“ на името на акад. Иван Юхновски.

Последното признание е заради изследванията на пектин, изолиран от мурсалския чай, за който е известно, че намалява холестерола и помага за нормалното функциониране на храносмилателната система. Изследването е направено съвместно с учени от световноизвестния Университет във Вагенинген (Нидерландия) и от БАН. Нашата публикация беше приета във високо реномирано списание в първи квартил (Q1) с импакт фактор IF-10.723 (2021 г.) и високо оценена, каза доц. Петкова.

Тя участва в 15 научни проекта, като в голяма част от тях работи съвместно със студенти и докторанти от Университета по хранителни технологии. Младите хора имат прекрасната възможност да натрупат богат практически опит, да придобият умения и компетенции за успешна професионална реализация и добър старт в кариерата за развитие в различни сфери на хранително-вкусовата индустрия, коментира доцентката. Съвместната научно-изследователска работа със студенти до момента е довела до отпечатване на 8 публикации, индексирани в световните бази данни Web of Science и Scopus.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.