Изграждат уникален Център за компетентност в УХТ

Публикувано от

Ректорът проф. Галин Иванов връчи договора на участниците в проекта

Ректорът на Университета по хранителни технологии-Пловдив проф. Галин Иванов връчи  Административен договор BG16RFPR002-1.014-0012-C01 Създаване и устойчиво развитие на Център за компетентност Агрохранителни системи и биоикономика“  на ръководителите на партньорските организации- чл. кор. Георги Георгиев, директор на Институт за гората при БАН, проф. Виолета Божанова, председател на Селскостопанска академия-София, проф. Георги Желев, директор на Институт за космически изследвания и технологии при БАН, доц.  Боряна Иванова, ректор на Аграрен университет-Пловдив, проф. Нели Грозева, зам.-ректор по учебна и информационна дейност на Тракийски университет-Стара Загора и доц. Веселина Кондева-Главинкова, зам.-ректор по качество и акредитация на Медицински университет-Пловдив.

Центърът за компетентност е финансиран с 23 161 145 лв. по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Устойчиво развитие на Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност, в т.ч. и на конкретни инфраструктури или техни обединения от НПКНИ“ в рамките на приоритетно направление 1 „Устойчиво развитие на националния капацитет за научни изследвания и иновации” по Приоритет 1 „Устойчиво развитие на българската научноизследователска и иновационна екосистема” на ПНИИДИТ.

Церемонията се състоя в аудитория “Хоризонт“  на УХТ, който е водещ партньор в проекта.

Центърът ще е модерен научен комплекс с разпределена изследователска инфраструктура в областта на агроекологията, растителното здраве, прецизната растителна селекция, хранителната наука и биоикономиката. Той ще подпомага с научната си компетентност преминаването на обществото ни към устойчива система за ефективно използване на биоресурсите, на качествени и здравословни храни и към кръгова биоикономика, обясни проф. Иванов.

При представяне на структурата и дейността на Центъра за компетентност, неговият директор проф. Ангел Ангелов отбеляза, че Центърът ще бъде уникален мултидисциплинарен изследователски комплекс, интегриран в редица Европейски научноизследователска инфраструктури. Той е структуриран в три комплекса. В рамките на комплекса по „Агроекология и селекция“ ще бъде изграден нов високотехнологичен център по растителна феномика, иновативно направление в биологията, чрез което се ускорява фенотипирането чрез високо технологични системи за изображения и компютърни пресмятания. В комплекс „Растително здраве“Центърът ще предоставя комплексни анализи за безопасност на почви, води, растителни и дървесни продукти от замърсявания от земеделски източници.

В рамките на комплекс „Храни и здраве“ се предвиждасъздаване на лаборатория за метагеномни и биоинформационни изследвания на традиционни български храни и напитки, получени чрез ферментация с микроорганизми. Ще се разработят методи за извличане и изследване на биологично активни вещества или техните екстракти, съдържащи се в странични продукти, получени при преработката на растителни суровини (плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и др.), като част от интегрирания подход за кръгова икономика. Ново направление в комплекса е разработване и прилагане на бързи методи (микробиологични, молекулярно-биологични, биохимични, имунологични и др.) за установяване автентичността на храни и фуражи. Планирано е на територията на УХТ да се изгради нова сграда с няколко изследователски лаборатории, която в момента в етап на архитектурно проектиране.

Прочетете още