Ректорът проф. Галин Иванов връчи договора на участниците в проекта
Ректорът на Университета по хранителни технологии-Пловдив проф. Галин Иванов връчи Административен договор BG16RFPR002-1.014-0012-C01 Създаване и устойчиво развитие на Център за компетентност Агрохранителни системи и биоикономика“ на ръководителите на партньорските организации- чл. кор. Георги Георгиев, директор на Институт за гората при БАН, проф. Виолета Божанова, председател на Селскостопанска академия-София, проф. Георги Желев, директор на Институт за космически изследвания и технологии при БАН, доц. Боряна Иванова, ректор на Аграрен университет-Пловдив, проф. Нели Грозева, зам.-ректор по учебна и информационна дейност на Тракийски университет-Стара Загора и доц. Веселина Кондева-Главинкова, зам.-ректор по качество и акредитация на Медицински университет-Пловдив.
Центърът за компетентност е финансиран с 23 161 145 лв. по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Устойчиво развитие на Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност, в т.ч. и на конкретни инфраструктури или техни обединения от НПКНИ“ в рамките на приоритетно направление 1 „Устойчиво развитие на националния капацитет за научни изследвания и иновации” по Приоритет 1 „Устойчиво развитие на българската научноизследователска и иновационна екосистема” на ПНИИДИТ.
Церемонията се състоя в аудитория “Хоризонт“ на УХТ, който е водещ партньор в проекта.
Центърът ще е модерен научен комплекс с разпределена изследователска инфраструктура в областта на агроекологията, растителното здраве, прецизната растителна селекция, хранителната наука и биоикономиката. Той ще подпомага с научната си компетентност преминаването на обществото ни към устойчива система за ефективно използване на биоресурсите, на качествени и здравословни храни и към кръгова биоикономика, обясни проф. Иванов.
При представяне на структурата и дейността на Центъра за компетентност, неговият директор проф. Ангел Ангелов отбеляза, че Центърът ще бъде уникален мултидисциплинарен изследователски комплекс, интегриран в редица Европейски научноизследователска инфраструктури. Той е структуриран в три комплекса. В рамките на комплекса по „Агроекология и селекция“ ще бъде изграден нов високотехнологичен център по растителна феномика, иновативно направление в биологията, чрез което се ускорява фенотипирането чрез високо технологични системи за изображения и компютърни пресмятания. В комплекс „Растително здраве“Центърът ще предоставя комплексни анализи за безопасност на почви, води, растителни и дървесни продукти от замърсявания от земеделски източници.
В рамките на комплекс „Храни и здраве“ се предвиждасъздаване на лаборатория за метагеномни и биоинформационни изследвания на традиционни български храни и напитки, получени чрез ферментация с микроорганизми. Ще се разработят методи за извличане и изследване на биологично активни вещества или техните екстракти, съдържащи се в странични продукти, получени при преработката на растителни суровини (плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и др.), като част от интегрирания подход за кръгова икономика. Ново направление в комплекса е разработване и прилагане на бързи методи (микробиологични, молекулярно-биологични, биохимични, имунологични и др.) за установяване автентичността на храни и фуражи. Планирано е на територията на УХТ да се изгради нова сграда с няколко изследователски лаборатории, която в момента в етап на архитектурно проектиране.
Прочетете още

Съобщение от отдел ФСО
Към всички новини Публикувано от Уважаеми колеги, Към днешна дата, 04.07.2025

Покана за неприсъствено заседание на ФС на Технологичен факултет
Към всички новини Публикувано от Покана за неприсъствено заседание на

Покана за ФС на Технически факултет на 10.07.2025 г. от 13:00 ч. зала „Хоризонт“
Към всички новини Публикувано от Прочетете още