Търсене
Close this search box.

Иновации в храните и напитките са акцент на 69-та Научна конференция на УХТ

Публикувано от

Акустично подпомогнато замразяване на храни бе една от иновационните технологии, представени по време на 69-та Международна научна конференция „Хранителна наука, техника и технологии – 2022”, която проведе Университетът по хранителни технологии (УХТ). Новаторският метод позволява изходната текстура на продуктите да се запази в максимална степен, защото при замразяването ледените кристали са с много малки размери, стана ясно от презентацията на изследователския екип от катедра „Технология на месото и рибата“.

„Интересът към конференцията, която за първи път от 2 години се проведе в присъствен формат, беше изключително голям. Присъстваха гости от страната и чужбина, преподаватели, докторанти и студенти от УХТ. Гост лектори бяха водещи, световно признати учени. Представени бяха над 50 доклада, голяма част от които бяха подробно дискутирани в рамките на трите обобщени тематични сесии“, заяви проф. д-р Галин Иванов, зам.-ректор по научна и международна дейност.

С огромно внимание участниците изслушаха и докладите на гостите от чужбина ‒ проф. Виторино Новело от Департамента по аграрни, хранителни и лесовъдни науки към Университета на Торино, Италия, вицепрезидент на Комисията по лозарство на OIV (Международна организация по лозата и виното) и проф. Ралф Швайгерт, директор на Института за изследване на напитките към Университета Гайзенхайм, Германия.

Проф. Новело направи обширен преглед на основните фактори, свързани с т.нар. триъгълник на качеството на виненото грозде. Той акцентира върху значението на съвременните подходи в лозарството за подобряване на качествените характеристики на вината.

Нова технология за получаване на сок от ябълки, позволяваща максимално запазване на антиоксидантните свойства на продукта, представи проф. Швайгерт. Лекцията беше поднесена изключително атрактивно, с което германският учен прикова вниманието на аудиторията.

Значителен интерес предизвика и представеното изследване върху производството на занаятчийско сирене от овче мляко, заквасено в керамичен съд. По този начин, за поред път, конференцията на УХТ се доказа като авторитетна научна платформа за среща на традиционни и иновативни технологични решения, обобщи проф. Иванов.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.