Бивши и настоящи студенти от Университета по хранителни технологии организират благотворителна акция и ще раздадат безплатен обяд на нуждаещи се навръх Тодоровден, 20 март 2021 г. от 10 ч., в двора на църквата „Св. Харалампий“ (б.а. – намира се в кв. Мараша, на ул. „Митрополит Натанаил“ 18).

Инициативата е на членове и привърженици на Клуба по туризъм в университета и с нея те показват силата на единството в трудни за хората моменти. Тяхната идея се реализира и благодарение на съдействието на фирма „Колдрум Трейд”, чиито собственици са също възпитаници на УХТ, съобщи Георги Георгиев, организатор събития при Клуба по туризъм.

Благотворителната акция се провежда по време на Великденския пост и се придържа към традицията на този ден, според която вярващите сервират на трапезата си хляб, ябълки, варива – боб, леща, нахут. За нас храната и храненето са философия, която трябва да има не само материален, но и духовен акцент в нашето ежедневие, сподели студентът Мануел Момчилов, РR и връзки с обществеността на клуба.

Ябълките са символ на здравето и чистотата на духа, а за православните християни Тодоровден е предвестник на идващата пролет и пробуждането на природата за новото начало, каза Владислав Борисов , вицепрезидент на клуба. Затова в менюто, което с колегите приготвихме за нуждаещите, сме включили фасул с манатарки, ябълков щрудел и хляб, посочи Валентин Николов, отговарящ за ресор „Хранене и свободно време“.

Инициативата „Топъл обяд“ ще бъде реализирана в базата на „Колдрум“ и поставена в биоразградими опаковки, осигурени на студентите от фирмата за тяхната кауза. По този начин искаме да напомним за отношението към природата и човека, каза Костадин Бедров, дизайн координатор.

Президентът на клуба Анастасия Христова изказа благодарност към служителите на храма, подкрепили с радост тяхната идея. Студентите имат нужда от примери, с които да се гордеят, защото са насочени към обществото и най-вече към нуждаещите се, посочи Йоанна Ножичкова, координатор на клуба. Подобни инициативи трябва да бъдат част от живота на младите хора и сме уверени, че в бъдеще ще генерираме още много идеи, добави Мария Брънчева, касиер на клуба.

Студентите заявиха, че са много щастливи, защото са успели да осъществят тази своя идея със съдействието на техните преподаватели – гл. ас. Хафизе Фидан, доц. Кремена Никовска и гл. ас. Станко Станков, от които са получили доверие и огромна подкрепа.