Министерството на туризма в партньорство с Университета по хранителни технологии – Пловдив разработиха Национално меню. В разработването на проекта участваха представители на Българската асоциация на професионалните готвачи и шеф готвачи от 9-те туристически района. Екипът от експерти се обедини около традиционни за българската кухня рецепти, които и до днес носят нейния автентичен вкус в различните региони на страната.

“В България кулинарният туризъм печели все повече почитатели и с всяка изминала година потреблението му нараства. Възродените регионални фестивали на много места в страната успяват да покажат уважението, което се отдава към даровете на природата и начина на тяхното приготвяне по начина, по който са го правили предците ни. Именно затова националното меню включва автентични вкусове и храни, разнообразието от които искаме да покажем както на сънародниците ни, така и на всички гости на страната ни”, заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова. И допълни, че отчитайки потенциалът на този продукт е показателно, че той трябва да бъде приоритетно развиван.

Националното меню на страната представлява събирателен център на традиционния български вкус, който е пряко свързан с религиозните празници.

Надяваме се нашата инициатива да е в помощ и на ресторантьорския бизнес и те да намерят подходящи типични родни ястия, които да предлагат в своите места за хранене, коментира вицепремиерът.

При реализацията на инициативата са разработени и 9 специфични менюта за 9-те туристически райони на страната, определени със заповед на министъра на туризма, в изпълнение на разпоредбите на Закона за туризма.

При разработването на Националното меню е направен преглед и анализ на развитието на националната кухня. Отчетени са редица важни характериски оставили траен белег върху кулинарното разнообразие и традиции у нас.

По време на подготовката са проучени физико-географските особености на районите в страната и демографският профил на населението. Разгледани са различни исторически периоди на развитие и влиянието им върху кулинарните навици на обществото. Според анализа на експертите от Университета по хранителни технологии в Пловдив българските традиции в храненето могат да бъдат определени, като „културен артефакт“, тъй като те са част от историческото минало, настояще и бъдеще на българския народ.

Проектът представлява пример за моделно структуриране на типични продукти и ястия от туристическите региони, както и за локално представяне на техните особености.

Националното меню включва подбрани основни ястия, десерти и студени мезета, носещи традиционния български вкус, като към тях има включени характерни родни вина, които са в унисон, допълват и надграждат ястията.

Министерството на туризма съвместно с Университета по хранителни технологии – Пловдив и представители на шеф-готвачите откроиха 9 характерни рецепти, по една за всеки регион, които бяха пресъздадени в 9 тематични видеа. Клиповете ще допринесат както за промотиране на инициативата, така и за повишаване на познаваемостта на традиционните български ястия, коментира вицепремиерът. По думите й това ще допринесе и за насърчаване на пътуванията към районите през цялата година и за утвърждаване на България, като 4-ри сезонна туристическа дестинация. Видеата могат да бъдат гледани на официалния туристически портал bulgariatravel.org (https://bulgariatravel.org/%d0%bc%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0…), както и в Националния туристически информационен център в НДК.

Национално меню-изтегли файл