Търсене
Close this search box.

„Млади изследователи“ привлича ученици от български училища в чужбина

Публикувано от

Ученици от Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава  проявиха голям интерес към Националния конкурс „Млади изследователи 2023“, който Университетът по хранителни технологии организира. Те бяха впечатлени от големия брой участници в състезанието –  67 отбора от 25 училища в цялата страна.

Това стана ясно след посещението в УХТ на единадесетокласниците Анастасия Чигарева, Кристина Лаура Росенбергер, Даниела Гогорова и Александер Душан Хуцко, придружени от техния ръководител Снежана Костова.

Учениците се включиха в упражнения на третокурсници от специалностите „Технология и качество на храни“ и „Технология на виното и пивото“ в УХТ. След като участваха в производството на леберкез и анализи на пиво, бяха посрещнати от проф. Георги Костов, функционален декан по образователни програми и мобилност, който им представи университета.

Тийнейджърите споделиха, че са много впечатлени от участието им в занятията със студентите, от лабораториите, учебните зали, споделените пространства за студенти, но най-вече – от топлото посрещане. Отново ще дойдем догодина и ще участваме и в състезанието, обещаха на тръгване.

Тази година надпреварата „Млади изследователи“ се провежда за втори път, но броят на участниците вече е близо 3 пъти по-висок в сравнение с миналата година. Финалът е на 28 април 2023 г. в УХТ, когато учениците ще имат възможност да презентират разработките си. Експертно жури ще ги оцени, за да определи най-добрите. За спечелилите призовите места са осигурени парични награди: за първо място – 1000 лв., за второ място – 300 лв., а за трето място – 200 лв. Класирането на зрелостниците се признава за оценка от кандидатстудентски изпит и с нея те имат възможност да се запишат в УХТ.

 

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.