Търсене
Close this search box.

Наши преподаватели сред топ дегустаторите на Винария 2024

Публикувано от

Преподаватели от Университета по хранителни технологии са сред 13-те топ дегустатори, които оценяват пробите на близо 200 вина и спиртни напитки на тазгодишното изложение „Винария 2024“. Събитието ще се проведе от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив.Вината са представени в шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти. Те се оценяват по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV) и са претенденти за „Златен ритон“. Тази година член на дегустационните комисии на „Винария“ отново е и известният  сомелиер Маурицио Феррери, който е популярен като посланик на италианската култура по света.„Пробите тази година са повече, което говори за доверието на винопроизводителите и бранша като цяло към конкурса и резултатите от него“, посочи ръководителят на катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ доц. Христо Спасов, който оглавява втората комисия в конкурса.

Председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов отбеляза, че се увеличава и броят на пробите от чужбина. Тази година в надпреварата участват вина от Италия, Румъния, Молдова, Гърция и Турция. Засилва се конкуренцията с българските вина. По-голямата част от представените проби са на червени вина от стари реколти. За разлика от предходната има и пенливи български и чуждестранни вина. Инж. Стоянов уточни, че близо една трета от претендентите за „Златен ритон“ са отлежали червени вина, следвани от младите бели и розетата. „Качеството на предоставените вина е изключително добро и са оценявани с високи оценки от дегустаторите“, заяви той.„Получените тази година проби показват, че вината са с изключително високо качество. Повече от 90% от напитките, които дегустирахме до момента, получиха над 84 точки според световните критерии на OIV“, заяви председателят на първата дегустационна комисия доц. д-р Николай Стоянов от УХТ.

„Всяка година българските вина повишават качеството си. Причината е в добрите професионалисти, които създават квалитетни напитки“, посочи Маурицио Феррери, който преди 20 години за първи път е участвал в дегустационна комисия на „Винария“.

Дионисиево шествие в Пловдив през уикенда даде символично начало на изложението за лозарство и винарство „Винария“. Кукери от селата Отец Паисиево и Войнягово, гайдари от ансамбъл „Еподай“ и състав от пловдивския фолклорен ансамбъл „Тракия“ дефилираха от Римския стадион по Главната улица и до площад „Стефан Стамболов“.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.