
Ученическият конкурс „Млади изследователи 2025“ в УХТ стана национален
Към всички новини Публикувано от Ден на отворените врати
Публикувано от
Преподаватели от Университета по хранителни технологии са сред 13-те топ дегустатори, които оценяват пробите на близо 200 вина и спиртни напитки на тазгодишното изложение „Винария 2024“. Събитието ще се проведе от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив.Вината са представени в шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти. Те се оценяват по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV) и са претенденти за „Златен ритон“. Тази година член на дегустационните комисии на „Винария“ отново е и известният сомелиер Маурицио Феррери, който е популярен като посланик на италианската култура по света.
„Пробите тази година са повече, което говори за доверието на винопроизводителите и бранша като цяло към конкурса и резултатите от него“, посочи ръководителят на катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ доц. Христо Спасов, който оглавява втората комисия в конкурса.
Председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов отбеляза, че се увеличава и броят на пробите от чужбина. Тази година в надпреварата участват вина от Италия, Румъния, Молдова, Гърция и Турция. Засилва се конкуренцията с българските вина. По-голямата част от представените проби са на червени вина от стари реколти. За разлика от предходната има и пенливи български и чуждестранни вина. Инж. Стоянов уточни, че близо една трета от претендентите за „Златен ритон“ са отлежали червени вина, следвани от младите бели и розетата. „Качеството на предоставените вина е изключително добро и са оценявани с високи оценки от дегустаторите“, заяви той.„Получените тази година проби показват, че вината са с изключително високо качество. Повече от 90% от напитките, които дегустирахме до момента, получиха над 84 точки според световните критерии на OIV“, заяви председателят на първата дегустационна комисия доц. д-р Николай Стоянов от УХТ.
„Всяка година българските вина повишават качеството си. Причината е в добрите професионалисти, които създават квалитетни напитки“, посочи Маурицио Феррери, който преди 20 години за първи път е участвал в дегустационна комисия на „Винария“.
Дионисиево шествие в Пловдив през уикенда даде символично начало на изложението за лозарство и винарство „Винария“. Кукери от селата Отец Паисиево и Войнягово, гайдари от ансамбъл „Еподай“ и състав от пловдивския фолклорен ансамбъл „Тракия“ дефилираха от Римския стадион по Главната улица и до площад „Стефан Стамболов“.
Към всички новини Публикувано от Ден на отворените врати
Към всички новини Публикувано от Прочетете още
Към всички новини Публикувано от Покана за Академичен съвет на
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg