Търсене
Close this search box.

Наши учени с изяви на 44-я конгрес и на научната конференция на OIV

Публикувано от

По личната покана на президента на Международната организация по лозата и виното (OIV) Пау Рока ректорът проф. Пламен Моллов и почетният професор на Университета по хранителни технологии Бранимир Ботев се включиха в работата на 44-я Световен конгрес по лозарство и винарство. Той се проведе в Кадис и Херес де ла Фронтера в Испания от 5 до 9 юни под мотото „Винарство и информационни технологии“.

На елитния форум бяха обсъдени промените и предизвикателствата пред лозаро-винарския сектор и особено онези, които са в резултат на изменението на климата, дигитализацията и новите сортове и видове вина, търсени от потребителите. Договорени бяха научно-технически решения, свързани с енологични практики, аналитични методи или актуализации на винените сортове. С това се търси международна хармонизация, която ще благоприятства комерсиализацията и конкурентоспособността на бранша.

Конгресът отправи думи на признателност към Пау Рока, напускащия генерален директор на OIV и първият испанец, заемал тази позиция. А проф. Моллов го удостои с почетен плакет „70 години УХТ“ и грамота по случай 70-та годишнина от основаването на университета.

В Испания бе избран и неговият наследник – новозеландеца проф.Джон Баркър, с когото проф. Моллов обсъди работата по новата магистърска програма под егидата на OIV – “Technology of Wine and Wine-Based Beverages”. Двугодишното обучение се провежда на английски език и се организира от консорциум  PlovdivWineUni, в който си партнират три български университета – УХТ, Аграрен университет-Пловдив и  Медицински университет-Пловдив. Част от консорциума са и авторитетните бизнес организации Европейската лига за икономическо сътрудничество-България и София Тех Парк, след като през март подписаха меморандум за сътрудничество.

Паралелно с конгреса на OIV в Испания се проведе и 3-дневна научна конференция на Международната организация по лозата и виното, в която участие взе доц. д-р Николай Стоянов от катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ. На нея той представи доклад в областта на енологията – „Деалкохолизиране на виното по нов метод“, съвместна разработка на университета и фирма „ИНОСОЛВ“ ЕООД на Нено Ненов. Методът предлага възможност за справяне с високото съдържание на алкохол във виното, резултат от глобалното затопляне, което е причина за по-високата захарност в гроздето, посочи доц. Стоянов.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.