Полезни, вкусни и красиви ястия приготвиха участниците в конкурса „Най-умело съчетание на вино и храна“, който бе организиран в рамките на фестивала дефиле „Вино и гурме 2021“ от Съвета по туризъм в Пловдив и Университета по хранителни технологии.

Домакин на надпреварата бе учебният ресторант на висшето училище. Председател на конкурсната комисия, която оцени участниците, беше зам.-ректорът доц. д-р Христо Спасов. Останалите членове бяха доц. Кремена Никовска, преподавател от катедра „Хранене и туризъм“ в УХТ, известният шеф готвач Николай Боруков от ресторант „Salt & Pepper“ в Пловдив, Екатерина Терзиева, журналист и гастрономически експерт и сомелиерът и консултант към Българската асоциация на винените професионалисти Йордан Русев.

Съдействие на участниците и на журито оказаха студенти от 4 курс в специалност „Туризъм“ на УХТ.

Конкурсът популяризира традиционната кухня и българското вино,  стимулира винения, кулинарния и културния туризъм и цели да  привлече повече гости в Пловдив, заяви доц. Никовска след като бяха определени трите най-сполучливи съчетания между ястие и вино.

Участниците имаха за задача да представят собствена кулинарна продукция. Според регламента на конкурса при избора на суровини, подправки, технологични обработки и рецептури те трябваше да се фокусират върху традиционните за страната или региона продукти и ястия.

Състезаващите се имаха по 10 минути, за да разкрият спецификите и предимствата на предложените комбинации. Журито беше особено взискателно и прояви интерес в кои региони са отглеждани животните, от които са суровините, къде са масивите, от които е гроздето. Често задаван въпрос беше също колко време и в какви бъчви е отлежало виното.

На масата на журито бяха сервирани рибни и месни блюда, гарнирани с различни пасти и пресни зеленчуци. Всички представиха иновативни елементи в технологията на приготвяне и/или в дизайна на асортиментите.

Прави впечатление, че от всички ястия искри пролетно настроение, защото всички са се ориентирали към съчетание на свежи цветове, коментираха членове на журито. Шеф Боруков отбеляза, че добрият готвач си личи по десерта. Колкото и да е добро едно меню, ако десертът не е, общото впечатление остава лошо, аргументира се той. И добави, че финалът трябва да отваря врати за още консумация. В комбинацията на храни и вино бе включено и бутиково, от което изба е произвела само 1000 бутилки.

Ресторант от София поднесе изненада, като включи в презентацията си и сомелиер на зехтин. Изборът на правилното маслиново масло не е по-малко важно от съчетанието с вино, посочи експертът Анна Петкова.

Победителите в конкурса ще бъдат наградени с плакети по време седмото издание на дефиле „Вино и гурме“ на 8 и 9 май 2021 г.