Търсене
Close this search box.

На старта на учебната година в УХТ: Проф. Пламен Моллов връчи статуетка „Плодотворие“ на проф. Димитър Хаджикинов

Публикувано от

Специалната статуетка „Плодотворие“ връчи ректорът на УХТ  проф. Пламен Моллов по време на тържественото откриване  на новата 2022/2023 учебна година в  университета. Отличието беше дадено на бившия ректор на УХТ  в периода 1999 – 2003 година проф. Димитър Хаджикинов. Статуетката е изработена от скулптура Цвятко Сиромашки и се предоставя за първи път  на отличени хората със солиден принос в развитието на университета.

„За мен този момент е особено емоционален, връща ме преди 20 години, когато в екип с проф. Хаджикинов постигнахме една от най-големите крачки в университета – преобразуването му от Висш институт по хранително-вкусова промишленост в Университет по хранителни технологии. Той беше ректор, а аз народен представител в 39-ото НС. Специалната статуетка „Плодотворие“ на УХТ, която му давам, е за неговите изключителни заслуги да станем Университет по хранителни технологии. Надявам се това да се превърне в традиция“, каза проф. Моллов.

„Приемам тази награда като признание към всички колеги, екипи и хора, които работят за престижа и просперитета на УХТ. Един от националните висши учебни центрове и университет в международен план за подготовката на специалисти в областта на храните“, сподели проф. Димитър Хаджикинов, след като получи отличието. На студентите пожела много успехи и  късмет по време на изпитите.

На тържеството присъстваха зам.-министърът на земеделието Георги Събев – възпитаник на УХТ, зам.-областният управител Даниела Николова, кметът на район „Централен „Георги Стаменов, зам.-председателят на ОбС Димчо Петров, ректорите на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева и на АМТИИ  проф. Тони Шекерджиева- Новак, директорът на  Техническия университет проф. Въльо Николов, доц. Боряна Иванова – зам.-ректор на Аграрния университет, доц. Надя Чернева – зам.-ректор на Пловдивския университет, Олга Манолова – председател на Настоятелството на ВУСИ, Атанас Урджанов – председател на Асоциацията на месопреработвателите в България и доц. Борислав Великов – член на Съвета на настоятелите на УХТ , председател на 39-отото НС и член на Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„За 70-и път откриваме учебната година като висше училище, за 20-и път това се случва, след като Висшият университет по хранително-вкусова промишленост става Университет по хранителни технологии, каза в началото доц. Атанаска Тенева – зам.-ректор на УХТ, която водеше тържествената церемония по откриването на новата 2022/2023 учебна година в  университета.

В словото си проф. д-р Пламен Моллов припомни, че през своята история Университететът по хранителни технологии се утвърди като най-авторитетна школа за подготовка на професионалисти в сферата на хранителната наука и технологии и се е превърнал в безспорен лидер. „Атрактивни специалности, някои от които се преподават на английски език, са разработени чрез умело съчетаване на дългогодишни традиции, креативност и новаторство. Основно предимство на нашите студенти е успешната им реализация на пазара на труда. В резултат на партньорството ни с Международната организация на лозата и виното от март месец следващата година ще стартира новата магистърска програма „Технология на виното и напитките на основа вино“, която ни предаде статут на трети университет в света под егидата на OIV. Това е изключителен успех, с който се гордеем“, каза ректорът проф. д-р Пламен Моллов.

Той припомни, че винарската индустрия е индустрия за милиарди и дипломата, която се издава с логото на OIV, гаранция за успеха на всеки специалист, който я притежава.

На колегите си преподаватели проф. Моллов заяви, че носят отговорността за три поколения – да съхранят наследството, завещано от предците им, да бъдат на висотата на тяхната кауза и да предадат на студентите най-ценния урок  по професионална и житейска почтеност. „Да превърнем УХТ във втори дом за нашите студенти, където те да срещат своите ментори, своите приятели и бъдещи бизнес партньори. С модерно оборудвани лабораториии, семинарни зали, уютни студентски споделени пространства, обновени  общежития и спортна база. Тази седмица ще започне да функционира новоизграденият Информационен център, което ще облекчи възможностите на нашите студенти и кандидат-студенти. Предстои през следващия месец да бъде открита нова изцяло дигитализирана зала до университетската библиотека“, обяви ректорът на УХТ.

По думите му живеем в трудни времена – още не е отшумяла ковид кризата, войната в Украйна катализира инфлацията и несигурността на доставките на основни суровини, икономическата и социална криза настъпват. „Налага се да сме адаптивни и да прилагаме гъвкави хибридни и модерни обучения, базирани и на дигитални смарт решения. УХТ ще разширява мобилното обучение, като част от лекционните курсове ще бъдат провеждани в електронна среда, а упражненията – присъствено в подходящо за студентите време. Ще продължим и традицията всеки първокурсник при желание да получава персонален таблет за ползване при обучението си“, увери проф. Моллов.

Той благодари на първокурсниците, че в тази трудна година са намерили сили и кураж да продължат образованието си и са избрали УХТ.  „Уверявам ви, че тази инвестиция от усилия и време ще се превърне в най-ценния капитал – знанието е мощно оръжие, което може да използвате, за да промените света. Вие сте първото изцяло дигитално поколение, познато на света, а вашата сила е в способността да управлявате технологиите. Не допускайте технологиите да ви управляват! Изключвайте устройствата си поне за един час на ден. Научете къде се намира бутонът OFF. Посвещавайте времето си на здравето, културата, духовността и хората, които обичате. Това е най-ценното в живота! Помнете, че във всеки един момент ще бъдем до вас, ние, преподавателите, призвани да създадем заедно вашата професионална и житейска перспектива. На добър час и успех!“, пожела на първокурсниците проф. д-р Пламен Моллов.

Зам.-министърът на земеделието  Георги Събев също поздрави момчетата и момичетата за избора, който са направили. „През 21 век най-успешна е инвестицията в образованието. УХТ е доказал, че инвестира както в материалната си база, така и в своите кадри и в студентите си. Гордея се, че съм възпитаник на УХТ, защото неговите студенти имат успешна реализация. Много нови познания, приятни емоции и успехи. На добър час!“, обърна се той към младежите.

В приветствието си  зам.-областният управител Даниела Николова подчерта, че Университетът по хранителни технологии е лидер не само в България, но и  уникален по своята същност на Балканите. „Гледайте на знанието като на съкровище, което ще ви последва навсякъде, но не забравяйте по този път и верните спътници като човечността и хуманността, които ще ви направят уникални, освен знаещи. Нека бъде здрава и успешна година за вас“, пожела тя.

Доц. Борислав Великов – член на Съвета на настоятелите на УХТ, също поздрави студентите с новата учебна година. „Знанието е сила, която ще придобиете, но без да се подготвяте с усърдие и упоритост, няма да има голям напредък“, каза той. Преподавателите призова да продължават да бъдат всеотдайни, защото са опората на висшето образование.

По време на тържеството 11 първокурсници, приети с максимален бал в университета, получиха студентските си книжки и таблети от ректора проф. д-р Пламен Моллов. За момичетата имаше и по една червена роза.

От името на новите студенти поздравление отправи Антония Зарянова от специалност „Технология на парфюмерийни, козметични и ароматно-вкусови продукти“.

„УХТ е място, което отваря много врати и вярвам, че всяка специалност гарантира огромно развитие и успех. Гордеем се с нашия избор. Пожелавам на колегите и на преподавателите успешна учебна година“, каза тя.

 

снимки ПловдивПрес

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.