Търсене
Close this search box.

Коментар на ректора на УХТ проф. Пламен Моллов

Публикувано от

По повод обясненията на народния представител К. Бачийски за неуместното му присъствие в УХТ Пловдив и позицията на ПГ на ПП, категорично заявявам:

Лъжа 1 – Няма официална покана като лектор към народния представител. Използва хвърчаща бележка от студент с прекъснати студентски права!

Лъжа 2 – Не е бил заплашван народния представител, това са водевилни твърдения!

Никой в УХТ Пловдив не се притеснява от темата за борба с корупцията, това е общност на почтени и уважавани преподаватели и професионалисти!

Всъщност единственото, което ни притеснява и няма да допуснем, е политически самозванци да бъдат представяни като извор на “знания и опит”!

Спрете се вече, изборите минаха!

 

 

На вниманието на:

ЧЛЕНОВЕТЕ НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪВЕТ

СЪВЕТА НА НАСТОЯТЕЛИТЕ ПРИ УХТ

СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ПРИ УХТ

ВСИЧКИ СТУДЕНТИ В УХТ

 

Уважаеми колеги,

Обръщам се към Вас от името на цялата академична общност на Университета по хранителни технологии Пловдив, в т.ч. Академичния съвет, Съвета на настоятелите, университетските синдикални организации към НБС ВОН КНСБ, КТ „Подкрепа“, ФУНИС и ДеСО при АДС, за да Ви информирам за безпрецедентно поведение от страна на Народния представител Константин Бачийски и други активисти на „Продължаваме промяната“, което не само е в нарушение на Закона за висшето образование, но и по недопустим начин потъпква етичните норми и традициите, установени в начина на работа и общуване във всяко едно висше училище.

На 24.10.2022 г. бях потърсен за помощ и подкрепа от наши студенти, които по време на тяхна регулярна среща са били изненадани от появата на г-н К. Бачийски и още повече от директните му опити за натиск и внушения за политическа пропаганда между студентите на УХТ. Заявените му намерения като бивш член на комисията за корупция в 47-то НС да изнася нерегламентирани лекции по фирмено право, без да е юрист, са нелепи извън утвърдените лекционни занимания на студентите. Такава практика не съществува в нито едно учебно заведение, а именно: който и да е народен представител да изнася политически лекции и да се явява самоволно на сбирки на студентската общност, като най-демонстративно нарушава установения в университетите ред.

По-късно, вече в присъствието на ръководството, студентите възмутено възразиха, че това което им е говорил народният представител, не ги интересува и съответно продължиха срещата си в друга зала. Но все пак, това скандално поведение създаде много притеснения в младежите и повдигна резонни въпроси от тяхна страна какви са тези самоволни изяви на този човек, който им се е представил като световно известна личност в 150 държави …

Ето цитат от изказването на народния представител: „Аз съм IT предприемач, собственик съм на IT компании, в които бизнесът се развива в чужбина, което ни дава възможност за независими служебни правоотношения в България. Всички неща, които се случват в България, се случват по ненормалния начин, тоест едни хора, които стоят отзаде, разполагат с целия ресурс и един млад човек, ако иска да прави бизнес или иска да прави кариера, е много трудно да пробие. В смисъл, ако няма яка подкрепа на тези хора. Затова аз преди 20 години започнах да работя в чужбина, за да не зависи това от местните феодални взаимоотношения и сега имаме клиенти в десетки държави по света и това ми дава една свобода на действия. Така мога да кажа, че в годините назаде имам 80 и няколко човека на работа при мен и създавам работни места основно в България, но продуктът ни е експортно ориентиран … Преди да стана депутат бях 10 години общински съветник в Бургас и съм много добре запознат с политическия живот и изобщо с всичко, което се случва … Първата ми битка е за Морската градина в Бургас, която общината искаше да я дава на концесия на един „велик инвеститор“ и искаха да я дадат почти без пари … В предния парламент, като член на Комисията по антикорупция, казусът с вашия Ректор мина през мен. Просто бях един от хората, които бяхме на границата, но видях как се случват работите на национално ниво, не само на регионално. Между другото видях как хората, които се опитват да се опълчат – проф. Даскалов, който се бяха опитали да го подкупят, … даже с хора замесени и във вашия Университет …

Най – интересното нещо беше, че той, след като отказа да получи подкупа и получи заплахи, се наложи да го сложат под охрана … и жена му я беше страх да излиза от тях … когато той не може да бъде купен, стана неудобен … И един ден той ми звъни и ме пита – Бе Коце не можеш ли да звъннеш на някой от полицията, че даже единият там имал пистолет и така му сложиха охрана. След това случаят отиде при Зам. министъра, който беше в земеделието, и на него също му предложиха подкуп в размер на 500 хил. левове на месец …“

Това е само кратка извадка от „юридическата лекция“ по „предприемачество и антикорупция“ на народния представител К.Бачийски.

Категорично възразявам и няма да допусна провеждането на агитация и намеса от партийни централи на територията на Университета по хранителни технологии Пловдив. Безусловно ще отстоявам и защитавам правото на студентите да изразяват свободно позициите си, да провеждат инициативи, да се развиват и утвърждават като младите лидери на утрешния ден.

В моя дългогодишен опит като университетски преподавател, а също така и два мандата като народен представител, за първи път съм свидетел на подобна смехотворна проява, която освен всичко друго е демонстрация на неуважение и невъзпитание.

Апелирам за институционално взаимодействие, интелигентност в комуникацията и обединение на усилията ни, както за реализация на потенциала на нашите студенти, така и за справяне с проблемите и предизвикателствата пред държавните университети.

Очаквам Вашите мнения и препоръки по този казус.

С уважение,

 

Проф. Пламен Моллов

РЕКТОР

P.S.

Настоящото писмо е депозирано на вниманието на г-н Вежди Рашидов Председател на 48то НС, Проф. Сашо Пенов Служебен министър на образованието и науката, Акад. Лъчезар Трайков Председател на Съвета на ректорите, г-н Даниел Парушев Председател на НПСС, г-н Здравко Димитров – кмет на град Пловдив, Тодор Деянов – апелативен прокурор на град Пловдив и Васил Костадинов – директор на МВР град Пловдив.

 

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.