Търсене
Close this search box.

Общото събрание даде вот на доверие за работата на ръководството на УХТ

Публикувано от

В отчета на ректора: Изпълняваме мандатната програма с нови придобивки за студентите

Професор от УХТ: Ако не спрем войната, скоро този 70-годишен университет може да го няма – trafficnews.bg

Скъпи студенти, вие сте млади хора и не можете да влезете в живота с доноси! Има наклеветени колеги, а това е извън академичния дух на нашия Университет по хранителни технологии! Да спрем с очернянето!

Призивът отправи доц. Венцислав Ненов от катедра „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ на продължилото повече от 3 часа Общо събрание в УХТ, на което беше приет годишният отчет за 2021 г. на ректора проф. Пламен Моллов.

Доц. Ненов изтъкна, че група хора от предишното ръководство, които искат да са на власт във висшето училище, манипулират студентите и ги карат да пишат доноси до институциите. Но хората помнят страха предния мандат, каза той и настоя толерантността на новото ръководство да не се смята за слабост, а да се спрат атаките срещу екипа на проф. Моллов.

И други преподаватели се изказаха в негова подкрепа, като отбелязаха, че атаките сриват авторитета на висше училище със 70-годишна история, успяло да съхрани духа и традициите си дори в най-преломните и кризисни моменти, в периоди на смяна на режими и власти, в години на преход и изпитания.

Няма нищо по-разрушително от обединената посредственост, заяви ректорът. Той посочи, че студенти и преподаватели от началото на годината изсипват лавина от сигнали и жалби срещу университета до Министерството на образованието, КПКОНПИ, Омбудсмана, медиите и петнят името на УХТ. Най-трудно е да опровергаеш нещо, което не се е случило – това разбрах по време на клеветническата кампания, призна проф. Моллов.

Докато някои професори, ръководители на катедри, се занимават с интриги и клевети и пропускат възможности университетът да създаде партньорства с браншови организации в туризма, сегашният ръководен екип е успял да се пребори за новата магистърска програма под егидата на OIV, която стартира през пролетта на 2023 г. Това беше постигнато въпреки COVID кризата, войната в Украйна и в конкуренция с 20 други университета в Европа, заяви ректорът.  

Той съобщи още, че спортната база на УХТ, за ремонта на която ръководството е издействало 3,9 млн. лв., ще бъде готова преди лятото на 2023 г. Тя ще бъде газифицирана и с променена модерна инфраструктура. Ръководството на Университета обяви обществена поръчка по изграждане на тенис-кортове и отдаването им под наем, при осигурен времеви прозорец за ползването им от студенти и преподаватели на УХТ.

Започна работа ново изграденият „Студентски информационен център“, където експерти ще обслужват кандидат-студенти, техните  родители и ще консултират студентите.

Ремонтират се и две по-малки зали, които предстои да отворят врати от началото на следващата година. Там ще се провеждат семинари, срещи, онлайн обучения, кратки презентации и др.

Продължават и ремонтните дейности в Трети блок на студентските общежития. Очаква се те да приключат в пълен обхват преди края на учебната година.

В своя отчет проф. Моллов се обърна към студентите: „Вратата ми е винаги отворена за всички вас, ние сме един отбор!“ На финала емоционално благодари на колегите си за подкрепата и предизвика буря от овации.

Общото събрание прие декларация срещу политическата намеса в дейността на университета. Тя бе предложена от функционалния декан проф. Георги Костов по повод опита на депутата Константин Бачийски да извлече политически дивиденти с посещението си в УХТ. С нея академичната общност заклейми политическата агитация в Университета.

Настояваме отговорните институции да осъдят всяка политическа намеса в работата на университетите и в частност на УХТ и да изискат обяснения от народния представител за неговите действия и участието му в този организиран опит за съсипването на едно от най-реномираните висши училища в Република България, се казва в декларацията. Тя бе адресирана до председателя на парламента Вежди Рашидов, премиера Гълъб Донев, министъра на образованието Сашо Пенов, председателя на комисията по образование в 48-то НС Красимир Вълчев, до председателя на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков и до Даниел Парушев, председател на НПCC

Покана за Общо събрание на УХТ на 11.11.2022г. от 13,00ч. в аула „Проф. М. Бешков“

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.