Инж. Борис Калибацев бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на УХТ
Към всички новини Публикувано от Инж. Борис Калибацев бе удостоен
Публикувано от
През учебната 2023/2024 година Университетът по хранителни технологии (УХТ) стартира две нови бакалавърски специалности – “Компютърен инженерен дизайн” и “Топлинна, хладилна и климатична техника”. За втора година ще се осъществи прием и по специалностите “Компютърно управление и автоматизация” и “Технология на парфюмерийните, козметичните и ароматно-вкусовите продукти”.
И тъй като стратегическа цел на УХТ е да продължи предлагането на нови хибридни специалности, разработени съвместно с висши училища у нас и в чужбина, в момента, в партньорство с Медицински университет – Пловдив бе разработена обща магистърска програма “Диететика”.
Успешната професионална реализация привлича младите хора в университета, който е една от най-старите изследователски и образователни институции на Балканите в областта на хранителната наука и технология. Предлаганите специалности са съобразени със съвременните изисквания на пазара на труда. Това позволява 90% от завършилите водещото висше училище, свързано с технологията на храните и напитките, хранителната химия и биотехнологията, да започнат веднага работа, като 82% – са по специалността си, а 28% практикуват още по време на обучението си. Възпитаници на УХТ са част от висшия мениджмънт в утвърдени фирми от хранителната индустрия, туризма, машиностроенето и енергетиката.
Университетът предлага атрактивно портфолио от специалности в областта на храните, напитките и козметичните продукти, храненето и туризма, биотехнологията, икономиката и мениджмънта, компютърните системи и автоматизацията и машинното и топлинното инженерство. Високото качество на обучение се потвърждава от безспорната лидерската позиция на университета в направлението “Хранителни технологии” в Рейтинговата система на висшите училища в България.
Девет са общо професионалните направления за бакалаври и магистри, по които от тази есен се очаква да бъдат приети 765-ма студенти в редовно и задочно обучение. В четири от бакалавърските програми обучението се провежда и на английски език, а в една – на френски.
В структурата на университета се включват три факултета – Технологичен, Технически и Стопански, както и Департамент по езиково обучение, физическо възпитание и спорт.
Ръководството разшири възможностите за прием в университета. Според зам.-ректора по учебна дейност доц. д-р Христо Спасов освен с кандидатстудентски изпити, с оценките от матурите и от задължителния държавен изпит за придобиване на професионална квалификация в професионалните гимназии, учениците имат възможността да формират бал за класиране в УХТ, ако се представят отлично на една от двете форми:
Те се реализират съвместно от университета и средните училища в страната, с които УХТ има сключен договор за сътрудничество. За втора година УХТ е организатор на най-големия ученически конкурс “Млад изследовател”. Тази година участие в него са заявили 67 отбора. За сравнение през 2022 г. те са били 25.
Темите са свързани основно с иновациите в хранителните технологии, традиционните български храни, свързани с нашите празници.
“Възможността младите хора да разгърнат творческия си потенциал ги привлича в надпреварата” – заяви доц. Спасов. Освен парични награди победителите в него ще получат и сертификати, които се приравняват на оценка от кандидатстудентски изпит, с която могат да участват в класирането за прием на студенти.
Традиционният Ден на отворени врати в УХТ ще се проведе на 28 април, когато е финалът на Националния конкурс.
И тази година първата предварителна кандидатстудентска сесия ще бъде през март, приемният изпит е на 18-и. Втората започва на 30 май, като изпитът е на 3 юни. Документи за кандидатстване и участие в редовния изпит на 1 юли ще се приемат между 13 и 30 юни. Трите класирания и записвания на приетите студенти са между 4 и 19 юли.
УХТ членува в представителните работодателски организации – Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската търговско-промишлена палата. Успешно си партнира с Тракия икономическа зона и с представителните браншови организации от хранителната и туристическата индустрии.
Тясното сътрудничество с бизнеса не само подпомага ефективното практическо обучение, но осигурява и директен контакт на студентите с потенциални работодатели, включително възможности за получаване на стипендии по време на следването. Изграденият Кариерен център активно подпомага студенти и дипломанти в тяхната професионална ориентация и улеснява успешната им реализация на пазара на труда.
В процес на създаване е Университетски център за иновации и предприемачество, който да насърчава креативността на преподаватели и студенти и да улеснява технологичния трансфер към бизнеса.
Новата магистърска програма под егидата на OIV стартира тази пролет
УХТ стартира нова магистърска програма “Технология на виното и напитките на винена основа“, която е пилотен проект под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV).
Международната организация по лозата и виното постави УХТ на световната карта на престижните академични винарски центрове. УХТ ще е третият университет в света, след l’Institut Agro Montpellier (Франция) и UC Davis (САЩ), предлагащ програма със сертификат от OIV.
Университетът по хранителни технологии е избран на базата на доказаната си експертиза в обучението на студенти, включително чуждестранни, в областта на технологията на виното и високоалкохолните напитки. Освен това, УХТ е единственият български и един от двата балкански университета, които членуват в Международната асоциация на винарските университети.
Обучението се организира от консорциум от три български университета – Университет по хранителни технологии, Аграрен университет – Пловдив и Медицински университет – Пловдив, които сключиха споразумение, наречено е PlovdivWineUni.
Курсът ще се провежда на английски език, а част от лекторите ще бъдат водещи в своята област чуждестранни експерти. Срокът на обучение е 2 години и стартира през март 2023 г. В първите три семестъра се предвижда хибридно обучение – лекциите ще са online, а практическите занятия – присъствено. Последният семестър е насочен към разработването на магистърска теза и нейната защита.
Към всички новини Публикувано от Инж. Борис Калибацев бе удостоен
Към всички новини Публикувано от УХТ-Пловдив е участник в процедурата „Малки
Към всички новини Публикувано от Прочетете още
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg