Търсене
Close this search box.

Отличници атакуват УХТ, искат да продължат образованието си тук

Публикувано от

21-годишният Пламен Чилов работил 2 години след завършване на Езикова гимназия „Иван Вазов“, за да събере средства и да стане студент в Университета по хранителни технологии. Няма кой да ме издържа и ще се наложи да работя и по време на следването, обясни той пред комисията по приема на документи, разположена в 225 зала. Желае да се развива в областта на програмирането и с помощта на експертите той посочи като първо желание „Компютърни системи и технологии“ в редовна форма на обучение. Възприе идеята да си потърси почасова работа в тази област. Завършил е елитната гимназия с италиански, има отличен успех и вярва, че така ще се представи и по време на следването си.

Айтен Джуменова пристигна от Мадан заедно с по-голямата си сестра Айлин. Иска да учи „Биотехнологии“ и да следва нейния път. Тя е отличничка и приемането й в тази специалност е гарантирано, каза шефката на Учебен отдел Галина Пантелеева. Много лесно я убедих да тръгне по моя път – веднага след дипломирането си получих 2 предложения за работа, разказа Айлин и обеща да помага и по време на следването. Айтен също е с отличен успех от СУ „Отец Паисий“ чуждоезиков профил в родния си град и много добре владее английски език.

Станимира Николова и Васил Василев са завършили Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Пловдив. Той желае да учи „Компютърни системи и технологии“, а тя – специалност „Туризъм“. Двамата абитуриенти идват за 3-ти път да питат кога, как и какви документи да подадат, за да не пропуснат сроковете за кандидатстване в университета, каза Пантелеева. Станимира сподели, че мечтае да работи в областта на туризма и един ден да има собствена туристическа агенция.

Иванка Нашкова също е отличничка, но от Националната търговска гимназия в Пловдив. Кандидатства „Индустриален мениджмънт“ и „Индустриален бизнес и предприемачество“. Желанието й е да работи в голяма фирма у нас, а може и в чужбина. Избрала е УХТ, след като обстойно е прегледала учебните планове в различни висши училища в страната.

Приемът на кандидатстудентски  документи ще продължи до 30 юни включително. В момента кампанията е в разгара си, заяви зам.-ректорът по учебна дейност и академичен състав доц. д-р Христо Спасов. Той припомни, че освен на място и в оторизираните бюра за прием, документи се подават и online.

Последните кандидатстудентски изпити по Химия и опазване на околната среда и Математика са на 1 юли 2022 г. Те ще се проведат online, както бяха предварителните. В рамките на 60 минути кандидатите ще отговорят на 25 въпроса и веднага ще разберат оценките си. Първото класиране ще бъде обявено на 3 юли 2022 г.

В две нови специалности ще бъдат приемани бакалаври през учебната 2022/2023 г. Това са „Компютърно управление и автоматизация“ и “Технология на парфюмерийните, козметичните и ароматно-вкусовите продукти”. Актуализираните наименования съответстват на перспективни и престижни направления от хранително-вкусовата индустрия и ще подобрят разпознаваемостта им от страна на кандидат-студентите.

Университетът предлага атрактивно портфолио от специалности в областта на храните, напитките и козметичните продукти, храненето и туризма, биотехнологията, икономиката и мениджмънта, компютърните системи и автоматизацията и машинното и топлинното инженерство. Те са съобразени със съвременните изисквания на пазара на труда, което позволява над 80% от обучаващите се да започнат работа по специалността още като студенти или скоро след дипломирането.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.