Интервю на Илиана Беновска с проф. д-р инж. Пламен Моллов, ректор на УХТ, в съвместната рубрика на „Радио К2″ и МОН „Ще продължим ли да се образоваме“ от 18-ти ноември 2020 г.

Илиана Беновска: В рубриката, която правим съвместно с МОН, търсим различни мнения от представители на висшите и средните училища. Днес имаме връзка с проф. д-р инж. Пламен Моллов, ректор на УХТ в Пловдив, добър вечер, г-н Моллов!

Пламен Моллов: Добър вечер, г-жо Беновска на Вас и на Вашите слушатели!

Илиана Беновска: Благодаря Ви, да сте жив и здрав! Здрав сте, нали?

Пламен Моллов: Да, засега, надявам се!

Илиана Беновска: Как вървят образователните процеси във вашия университет?

Пламен Моллов: При нас кризата създаде възможности да тестваме онлайн обучението или както сега го наричаме в дистанционна среда. По принцип това от една страна е предизвикателство, от друга страна е една добра възможност да тестваме готовността на нашите колеги да преподават в онлайн среда. Разбира се нашето обучение има и много практическа част, защото няма как един хранителен продукт да го учиш как се произвежда, а да не виждаш на практика как се случва това.

Илиана Беновска: Как опитвате произведенията, които трябва да направят вашите студенти?

Пламен Моллов: Ние по начало изтеглихме тези практически занятия в момента, когато все още нямаше стриктни ограничения и по този начин компенсирахме. Иначе колегите разработват филмчета, които илюстрират отделни процеси.

Илиана Беновска: Да, но не можем да ги подушим и да им усетим вкуса.

Пламен Моллов: Да, няма 100% еквивалент на нормалното обучение. Но от друга страна има и положителни страни, защото това поколение, което в момента обучаваме, това е Z поколение, което се ражда с лаптоп в ръка и за тях е нещо съвсем естествено в онлайн среща да получават информация, да имат възможност да слушат лекциите по няколко пъти, защото си ги записват и си ги слушат през нощта или когато желаят. За нас като преподаватели е известно предизвикателство, но от друга страна действа дисциплиниращо да си подготвиш материалите, които обучаваш, не просто да влезеш в една зала, да импровизираш, да задаваш въпроси. Разбира се това е недостатък от една страна, но от друга страна пък дава възможност да направиш нещо, което изглежда системно, изглежда подредено. И аз мисля, че интелигентната аудитория, на която обяснявам тези неща, разбира за какво става дума. Да, няма 100% гаранция, няма 100% еквивалент на нормалното обучение, губи се тази непосредствена връзка, но от друга страна обучението в дистанционна среда дава възможност студентите да са по-активни, по-дисциплинирани, те стоят реално в интернет, интересуват се, имат възможности чрез чат или чрез включване да поискат да кажат нещо. Така че лекциите стават интересни, проблем са единствено практическите упражнения, които разбира се страдат. Но да се надяваме, че кризата все пак ще отмине в някакъв момент. От друга страна мислим за алтернативен вариант, ако нещата се облекчат, ако мерките се отхлабят леко. Тогава имаме възможност и за практически упражнения при най-стриктно спазване на здравните и всички други условия, които се изискват.

Илиана Беновска: Случвало ли Ви се е да четете лекции по чорапи?

Пламен Моллов: По чорапи?

Илиана Беновска: Ами да, никой не ни вижда краката! Аз днес участвах в една онлайн пресконференция и бях по чорапи.

Пламен Моллов: Виждал съм такива смешки.

Илиана Беновска: Е, не си показах краката, как да го видите?

Пламен Моллов: Не, те правят снимки с такива, наскоро гледах един човек, който гледа в микровълновата печка и съпругата му казва „това е микровълнова, това не е компютър“. Но въпросът е такъв, на мен не ми се е случвала такава ситуация, защото аз изпълнявам други функции, които ме карат да бъда в университета.

Илиана Беновска: Да, но сигурно сте виждал да ти пролази брата или сестрата отзад?

Пламен Моллов: Така или иначе мисля, че тази COVID криза за нас даде една добра възможност, моята програма беше свързана с тотално дигитализиране на всички дейности в университета и сега аз съм убеден, че няма кой да ме упрекне в това, което правим, защото ние подсилихме нашата интернет мрежа, засилихме комуникациите, имаме по-добри възможности с повече гигабайти, с модернизиране. Готвим се по някои проекти да получим финансиране, с което да обновим, да направим такива интерактивни зали и т.н. Въобще това е нещо, което иначе щеше да ми коства много усилия да убеждавам колеги колко добро би било да направим нещо подобно и щеше да има колеги, които да оспорват защо трябва да се харчат пари за такива неща. Но сега никой не пита защо правим това, всички виждат, че това е една необходимост, едно следващо развитие, което ние така или иначе трябва да извървим.

Илиана Беновска: Добре, сега да Ви попитам за някои административни въпроси. Разговаряхме преди известно време с ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, който е и председател на Съвета на ректорите, първата серия от въпроси е следната – продължавате ли да изплащате стипендиите на студентите в пълни размер? Второ, как стои въпросът със стопанските разходи на университета, те сигурно са намалени, тоест вие правите икономии от това? Третият ми въпрос е свързан с това, вие вероятно имате общежития, как стои въпросът с общежития?

Пламен Моллов: Сега са по-малки стопанските разходи, това е разбираемо, но от друга страна възникват други разходи, като например такива, свързани с осигуряването на добри условия, при които да не се разпространява евентуално зараза …

Илиана Беновска: Нека да добавя още нещо, свързано е вероятно и с осигуряването на съответните устройства, може би не всички студенти са социално снабдени с лаптопи, може би имат телефони, но интернетът им липсва. Вие как подпомагате, финансирате ли студентите?

Пламен Моллов: Всички наши първокурсници, редовно обучение, получиха таблет, който ще е за цялото време на следването за ползване, така че това ще бъде практика оттук нататък и след 3 или 4 години практически всички ще бъдат оборудвани. Защото ние си даваме сметка, че някои деца може да нямат възможността да имат такива технически устройства, които са необходими.

Илиана Беновска: А финансирате ли интернета, защото може би не навсякъде има достатъчно мощен интернет?

Пламен Моллов: Ние изградихме мощна Wi-Fi зона, целия кампус на университета е на практика обхванат от Wi-Fi зона. Плюс това имаме окабеляване с оптични, мощни кабели, така че сме надградили и сме готови дори за 5G мрежа.

Илиана Беновска: Имах предвид студентите, които живеят в общежитието от една страна, те може би там имат, а от друга страна тези, които живеят по къщите си и по квартири?

Пламен Моллов: За къщите няма как да помогнем, но всеки от тези таблети, който ние раздадохме на първокурсниците е оборудван с мрежова карта и може да се ползва навсякъде, тоест имат достъп до интернет. Относно общежитията предстоят ни стъпки догодина, тъй като тази година си изразходвахме лимитите, които ни бяха заложени и фактически догодина общежитията също ще бъдат окабелени и осигурени напълно с Wi-Fi. В този смисъл се развиваме.

Илиана Беновска: Да Ви подскажа още един специфичен въпрос, към мен се обърнаха студенти от СУ по следния казус – някои от техните изпити са отложени, има две противоречиви заповеди, едната е на министъра на здравеопазването, другата е на министъра на образованието, няма да влизам в детайли, които ще отложат в това число и държавните изпити за неопределено време. Аз запознах проф. Герджиков и министъра на образованието Красимир Вълчев, ще запозная и министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Студентите поставят следния въпрос, как ще се организира този процес по отношение на това, че, знаете, че студентите ги осигурява държавата през учебните заведения. Знаете, че ако тези изпити се отложат във времето, те ще продължават да бъдат със студентски статут не по своя вина или той ще бъде прекратен и тогава техните осигуровки ще секнат вероятно. Как ще се изплащат стипендиите, когато изтече например срока на едни магистър и той трябва да се яви на изпит, но не се явява не по свои причини, а по причини, че са отложени тези изпити на държавно равнище? Подсказвам Ви този въпрос, защото вероятно ще го обсъждате и на ректорски съвет.

Пламен Моллов: Ние сме го обсъждали този въпрос още през пролетта, затова защото беше възникнал въпроса как да правим приемните изпити, дали да допуснем кандидатстване в интернет, онлайн. Нашият опит в това отношение е много добър, проведохме 3 или 4 сесии на изпит и опитът е много добър в смисъл, че кандидат-студентите се справят, те се чувстват в добра среда и имат възможност да покажат това, което знаят. Разбира се влизат в сила тестове, в които въпросите се появяват на случаен принцип. Резултатите не изглеждат по-високи, отколкото биха били в една нормална изпитна среда. В този смисъл аз мисля, че такъв проблем, какъвто поставяте …

Илиана Беновска: Не аз, а студентите го поставят!

Пламен Моллов: Да, Вие като добър журналист знаете предварително отговора, затова казвам, че Вие го поставяте. Би възникнал такъв въпрос, ако има отлагане на година, например да се обяви нулева година.

Илиана Беновска: Дори и за няколко месеца да се отложи, аз запознах и социалния министър Сачева, студентите остават неосигурени, те губят права в здравеопазването например!

Пламен Моллов: Много подобни проблеми има, много въпроси, за които няма прецедент и това е тежкото в тази ситуация, че се вземат решения ад хок. Нямаме опита от минало време, нямаме резултата от взети решения, за да преценим кое е добро и кое лошо. Но поне на този етап в нашия университет не стои сякаш такава перспектива да имаме този проблем и по тази причина не е влязло не дневен ред да го обсъждаме наново, но аз Ви казах за този опит, който имаме, който е много добър.

Илиана Беновска: Добре, подсказах Ви някои искания от студентите. Благодаря Ви много за този разговор, как да го завършим?

Пламен Моллов: Да си пожелаем да сме здрави преди всичко! Решенията ще ги намерим взаимно с разбиране. Ние сме в много активна връзка с нашите студенти. Изградихме специално такива пространства за студентите, с които да запълним тази ниша на необходимите контакти между преподаватели и студенти, извънаудиторна комуникация, която се оказва много полезна. Имаме непосредствена информация от тях и се опитваме да решаваме нещата във взаимен интерес.

Илиана Беновска: Благодаря Ви много, пожелавам Ви да сте жив и здрав!

Пламен Моллов: Благодаря и аз!