Търсене
Close this search box.

Училища от страната препълниха зала „Хоризонт“ в УХТ на срещата дискусия

Публикувано от

При огромен интерес премина срещата дискусия с представители на средните училища и професионални гимназии от страната, на която Университетът по хранителни технологии беше домакин. Зала „Хоризонт“ едва побра гостите – директори, учители и ученици.

Тя беше открита от ректора проф. д-р Пламен Моллов, който заяви радостта си от препълнената зала „Хоризонт“ и увери присъстващите, че възможностите за реализация на завършилите УХТ са отлични.

Тази година УХТ отбелязва 2 важни годишнини – 70 г. от създаване на ВИХВП и 20 г. от неговото преобразуване в университет, отбеляза в презентацията си гл. ас. д-р Рада Динкова-Хаджийски. След като представи накратко историята на висшето училище, тя отбеляза, че 90% от завършилите започват веднага работа, 82% – са по специалността си, а 28% практикуват още по време на следването си.


И тази година първата предварителна кандидатстудентска сесия ще бъде през март, приемният изпит е на 18-и. Втората започва на 30 май, като изпитът е на 3 юни. Документи за редовния изпит на 1 юли ще се приемат между 13 и 30 юни. Трите класирания и записвания на приетите студенти са между 4 и 19 юли.

Зам.-ректорът доц. Христо Спасов поясни, че освен с изпити, с оценките от матурите и от задължителния държавен изпит за придобиване на професионална квалификация в професионалните гимназии, учениците имат възможност да се борят за класиране в УХТ, ако се представят добре на една от двете форми на съвместна дейност между университета и училищата:

– Националният ученически конкурс „Млад изследовател 2023“;

– Състезания за ученици, станали вече традиционни.

В момента УХТ е организатор на най-големия ученически конкурс и макар че тази година ще се проведе само за втори път, участие в него са заявили 67 отбора, посочи доц. д-р Десислава Вангелова. Тя отбеляза, че през 2022 г. те са били едва 25. Темите сега са свързани основно с иновациите, традиционните български храни и нашите празници. Освен парични награди победителите в него ще получат и сертификати, които се приравняват на оценка от кандидатстудентски изпит, с която могат да участват в класирането за прием на студенти в УХТ. Това е супер!, възкликнаха ученици в залата. Традиционният Ден на отворени врати в УХТ ще се проведе, когато е финалът на Националния конкурс – на 28 април. Доц. Вангелова издаде, че тогава бъдещите студенти ще бъдат посрещнати с много изненади.


Голям интерес сред присъстващите предизвикаха и „Изнесените уроци в УХТ“, които гл. ас Ивелина Иванова презентира. Учители по биология, химия и физика могат да произвеждат практически уроци в лабораториите на университета. Това дава възможност на учениците практически да осмислят теоретичните знания от училище и да формират интерес към експерименталната наука, каза тя.

Възпитаниците на профилираните гимназии могат да провеждат учебна практика в производствените бази на университета, която подпомага адаптацията им към реалното производство.

Във втория модул зам.-ректорът доц. Атанаска Тенева запозна учителите с работата на Центъра за повишаване на квалификацията в УХТ, който дава шанс за обучение през целия живот, както и по заявки на потребителите. На първо място тя посочи, че тук преподавателите без педагогическа правоспособност биха могли да я придобият. Поне двама учители защитават всяка година докторска степен, каза тя. Доц. Спасов изтъкна, че докторантурите освен че повишават квалификацията, дават възможност за кариерно развитие на учителите. Той представи богата гама от програми, като поясни, че те могат да се провеждат в редовна, задочна и свободна форма по държавна поръчка или срещу заплащане.

Учители предложиха поне един път в годината УХТ да организира за тях курсове в различни сфери – кетъринг, сомелиерство, дегустации, които са им не само полезни, но и интересни.

 

Пловдивски университет обяви датата за кандидатстудентския изпит (plovdiv24.bg)

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.