Търсене
Close this search box.

Председателят на дегустационната комисия доц. Христо Спасов: Оспорвано 31-во издание на асеновградския конкурс за домашни вина

Публикувано от

Конкурсът за най-добро домашно вино премина при оспорвана конкуренция, комисията на моменти беше сериозно затруднена. Това заяви председателят на дегустационната комисия и зам.-ректор на Университета по хранителни технологии доц. Христо Спасов.

Класираните за финала 22 проби на бели, розови и червени вина на 31-то издание на конкурса за най-добро домашно вино в Асеновград са с много високо качество. Това най-ясно е било изразено при червените вина, които са и традиционни за региона.

Доц. Спасов припомни, че в надпреварата тази година са участвали 100 проби от реколта 2022 г. Те са на майстори винари от Асеновград, Пловдив, Първомай, Мадан, Куклен, Перущица и селата Крумово, Червен, Тополово, Долнослав и Житница. Сред участниците в конкурса са и 11 дами.

Според него, впечатляващите резултати при производството на вина са резултат на старателното отглеждане на суровината и правилния подбор на грозде при производството. Освен това говори за стриктното спазване на технологичните операции и за отлична хигиена.

Винарската общност с нетърпение очаква на кого ще бъдат присъдени наградите на специалната церемония в Асеновград. Те ще бъдат разпределени по традиция на трите най-високо оценени бели и на трите най-добри червени вина. Ще бъде отличено едно розе, а специалната награда на името на Никола Македонски, дългогодишен участник в конкурса и производител на прочутия асеновградски мавруд ще бъде връчена на най-квалитетното маврудово вино.

 

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.