УХТ със знакова награда от SMARTOURISM.BG
Към всички новини Публикувано от Знаково отличие получи Университетът по
Публикувано от
Световно известният специалист в областта на производството на пиво с имобилизирани клетки проф. Виктор Недович от Университета на Белград, Република Сърбия изнесе специална лекция пред студентите магистри от специалност „Технология на виното и пивото“.
Лекцията, която се проведе на 13.01.2023 г., бе посветена на приложението на имобилизираните клетъчни системи при ферментацията на пиво и се осъществи по покана на проф. д.н. Георги Костов и доц. д-р Весела Шопска, които имаха възможност да реализират своите контакти с г-н Недович по време на 11th Central European Congress on Food and Nutrition през месец октомври 2022 г. в Словения. На проведените там срещи проф. Недович с радост прие възможността да презентира своите научни постижения пред студентите в рамките на дисциплината „Оптимизиране на технологични и енергийни процеси при производството на напитки“.
Проф. Недович е част от Аграрния факултет на Университета на Белград. Той е основател и първи президент на Сръбската асоциация по хранителни технологии. Членувал е в редица професионални и научни организации като EFFoST, ISFE, EHEDG, EAFE и е член на Академията по инженерни науки на Република Сърбия. Той е автор на над 400 научни публикации, от които 159 индексирани в Scopus, и притежава h-индекс 36 съгласно Scopus. Автор е на над 30 глави от книги и е главен редактор на 4 книги, издадени от Kluwer и Springer. Научните му интереси са в областта на приложението на имобилизацията и енкапсулираните системи в хранителните технологии, в това число и ферментацията на напитки с помощта на имобилизирани системи. Проф. Недович е извел повече от 10 докторанти и е бил зам.-министър на образованието, науката и технологичното развитие на Република Сърбия в периода 2007 – 2020 г. Ръководил е повече от 50 проекти, включително такива с европейско финансиране (Horizon 2020, FP7, FP6, EUREKA, COST), в това число и свързани с процесите на присъединяване на Република Сърбия към европейското пространство. Бил е член на организационните комитети на повече от 40 научни конгреса и конференции.
В края на лекцията доц. Шопска сподели своето вълнение от факта, че е имала възможност да изслуша лекцията от учен, чиито достижения са в основата на нейната научна кариера в областта на микробиологията на пивото. Проф. Костов разказа на студентите, че именно доц. Шопска е ученият, който през 2012 г. по време на CEFood в Нови Сад е осъществила връзката с проф. Недович.
Важен аспект в създаването на трайно сътрудничество бе участието на проф. Костов и доц. Шопска на V Scientific-expert Symposium with international participation „Beer, Brewing Raw Materials and Equipment“, състоял се между 25 и 28 октомври 2022 г. Там те имаха възможност да проведат задълбочени дискусии с проф. Недович и други учени по най-новите тенденции в производството на пиво.
Проф. Недович прие поканата на проф. Костов и доц. Шопска да участва с пленарен доклад по време на Деня на специалност „Технология на виното и пивото“, който ще се проведе в рамките на тържествата по случай 70тата годишнина на Университета по хранителни технологии. По време на посещението на проф. Недович ще бъдат обсъдени и възможностите за разработване на съвместни научни проекти в областта на пивопроизводството.
Към всички новини Публикувано от Знаково отличие получи Университетът по
Към всички новини Публикувано от Покана за Академичен съвет на
Към всички новини Публикувано от Покана за ФС на Технически
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg