Търсене
Close this search box.

Проф. д-р Пламен Моллов: Преподавателите в Университета по хранителни технологии получиха историческо признание

Публикувано от

Нова магистърска програма поставя пловдивския ВУЗ върху световната карта на престижните академични винарски центрове

„Преди всичко се обръщам към вас изпълнен с респект и благодарност към духовните бащи на Университета по хранителни технологии, които преди 70 години са създали това единствено и уникално по рода си висше училище в България, нашата Alma Mater Alimentorum!” Това заяви ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов пред препълнената зала „Пловдив“ в Конгресния център на Международния панаир, преди да представи новата магистърска програма „Технология на виното и напитките на винена основа“. Обучението по нея ще се провежда под егидата на Международната организация по лозата и виното OIV, в консорциум с два пловдивски университета – Аграрния и Медицинския.

Официални гости на събитието бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и президентът 2002-2012 г. Георги Първанов.

Проф. Моллов увери, че е щастлив пред този форум официално да обяви престижната 2-годишна магистратура, по която обучението ще е на английски език, а преподаватели ще бъдат доказани световни експерти от винарския бранш. Той припомни, че този проект е първият, с който се е заел малко след встъпването си като ректор. Отнело му много усилия да утвърди УХТ в конкуренция с реномирани учебни заведения от страната и чужбина, изявили желание да въведат програмата под егидата на OIV. УХТ е избран заради доказаната си експертиза в обучението на студенти, включително чуждестранни, в технологията на виното и напитките на винена основа.

УХТ ще бъде третият университет в света – след l’InstitutAgroMontpellier (Франция) и UC Davis (САЩ), предлагащ програма към сертификат от OIV. Така Международната организация по лозата и виното постави УХТ на световната карта на престижните академични винарски центрове.

Ректорът изтъкна, че това е историческо признание за преподавателите в университета. За да бъде предпочетен УХТ, огромна заслуга имат двама души.

Единият е президентът на OIV Пау Рока, който в знак на признателност през октомври 2021 г. на тържествена церемония бе удостоен с „Доктор хонорис кауза“. Вторият е президентът за България на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев, който с решение на Академичния съвет бе удостоен със званието „Почетен професор”. Огърлие и грамота бяха връчени от талантливата актриса Кристина Верославова, позната от ролята на Марта в новия сериал на БНТ „Вина“.

„Откриването на тази магистърска програма e голям успех не само за Университета по хранителни технологии, а успех и за целия бранш.

Един ден тя ще направи от нашите талантливи деца чудесни експерти в една от най-престижните професии“, заяви в приветствието си вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя добави, че създаването на хубаво вино не е само да го научиш, а трябва да го носиш и в себе си.

„Българските вина са познати по света като едни от най-добрите.  Ние обаче не  сме направили така, че когато клиент влезе в ресторант да знае за тях и да ги потърси. Производството на вина трябва да влезе  туристическите маршрути, както го правят французите. Спокойно можем да предлагаме у нас винени маршрути и хубава храна“, добави Илияна Йотова.

„Добре е, че нашите лозари и винари могат да се възползват от европейски средства. Нашите изби  са добри  и ще стават още по-добри. Тук е и ролята на държавата, която трябва да ги подпомага.  А на младите хора от тази магистърска програма пожелавам „На добър час“, завърши Йотова.

„Скъпи момичета и момчета. Чрез новата магистърска програма пред вас се откриват големи възможности за развитие не само в България, а в целия свят. Възползвайте  се от това. А в лицето на проф. Пламен Моллов ще имате важна подкрепа. Той е истински визионер в тази област“, заяви Бранимир Ботев.

Специалното събитие продължи с тържествена церемония по връчване на престижната награда „Златен ритон“ от „Винария 2023“.

Международния конкурс бе възстановен след 4-годишно прекъсване от УХТ в партньорство с Международния панаир в Пловдив. За първи път се съревноваваха и нови сортове вина, а в международните дегустации бяха представени проби от България, Германия, Сърбия и Турция.

На края своята тържествена Дионисиева клетва положиха 19 млади енолози – възпитаници на университета, завършили специалност „Технология на виното и пивото“ и започнали работа в лозаро-винарски фирми. По традиция те получиха грамоти от председателя на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов и бяха приети в Съюза на енолозите.

Ректорът проф. Моллов и зам.-ректорът доц. Спасов отправиха поздравления към младите си колеги.

Статия – в. 24 часа

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.