Търсене
Close this search box.

Проф. Моллов бе официален гост на тържествата по случай 24 май в Пловдив

Ректорът на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. д-р Пламен Моллов бе сред официалните гости на тържествата, посветени на 24 май – ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Пловдив.

По традиция те се проведоха на пл. „11 май“, пред Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, където присъства и президентът на Република България Румен Радев.

„Ако запитаме българите кой е най-обичаният, най-чаканият празник, 24 май ще бъде единодушният спонтанен отговор. Пловдив е орисан да бъде винаги сред първите. Нека помним, че тази пловдивска крепост на духа е изграждана с всеотдайност, себеотрицание, мъдрост, далновидност и дързост на видни наши интелектуалци и титани на духа като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и много други“, каза той в приветствието си към препълнилите площада пловдивчани и гости на града.

Кметът Здравко Димитров изтъкна ролята на града и датата 11 май 1851 г., когато по инициатива на Найден Геров в пловдивското епархийско училище „Св. Св. Кирил и Методий” се организира за първи път честване на светите братя.

„Днес е празник на българския дух и идентичност! Ден за почит и поклон пред едно колосално за епохата дело – делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Книжовността не е само мощ и сила, тя е единственият сигурен инструмент за оцеляване в объркания ни виртуален свят“, каза кметът в приветственото си слово към дейците на културата, образованието, науката и изкуството

Преди началото на традиционното шествие празничен молебен бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. В своето приветствие той каза, че на 24 май тържествуваме равноапостолното делото на светите братя Кирил и Методий, което ни е позволило да излезем от тъмната сянка на невежеството. На този ден изживяваме истинското си национално самочувствие, защото „и ние сме дали нещо на света, на вси славяни книги да четат“. Митрополитът благослови всички просветни и културни деятели.

Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на Кирил и Методий. Проф. Моллов се поклони и положи изискан букет в цветовете на българския трикольор. Ректорът заяви, че за българите делото на светите братя винаги е било и ще бъде повод за гордост, а за хората на науката – пример с каква сила и страст трябва да отстояват своите постижения.

Шествието потегли от сградата на Хуманитарната гимназия към площад „Стефан Стамболов“. По целия маршрут то бе спирано заради концертни изпълнения на различни певчески и музикални формации.

Част от официалните лица присъстваха и на тържествения концерт, организиран от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по повод 60 години от създаването му. Там от името на академичната общност в УХТ проф. Моллов връчи поздравителен адрес и поднесе кошница с цветя на ректора проф. д-р Румен Младенов.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.