Търсене
Close this search box.

Проф. Моллов и пом.-ректорът Великов зарязаха лозята в Сухиндол

Публикувано от

Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р Пламен Моллов бе сред гостите в зарязването на лозята в Сухиндол на Трифон Зарезан. Празникът се чества за 158-и път, а общината е една от люлките на винарството, тъй като известното сухиндолско вино се изнася по целия свят – Русия, Китай, Канада, Полша, Чехия, Великобритания и др.

Проф. Моллов влезе в лозята в местността „Димчански завой”, където е един най-големите лозови масиви в региона, заедно с помощник-ректора Анатоли Великов. Двамата благодариха за поканата и пожелаха на домакините здраве, богата реколта, както и да продължават да пазят високия дух на своите предци.

По традиция на 14 февруари се чества и празникът на общината, на който официален гост бе вицепрезидентът Илияна Йотова. „Сухиндол е специално място. Отпреди 5 000 години тук се е произвеждало най-хубавото вино, защото траките смятали, че само с тази напитка могат да достигнат до боговете“, с тези думи тя приветства жителите и гостите на Сухиндол и пожела здрава и богата година за всички

В поздрава си кметът инж. Пламен Чернев, възпитаник на УХТ, припомни, че винарството в Сухиндол процъфтява благодарение на будния общественик Марко Вачков, който създава първата на Балканския полуостров лозаро-винарска кооперация “Гъмза”.  Делото на поколения винари е съхранено в Музея на виното.

По традиция празникът в Сухиндол продължи с много танци, песни, състезания и дегустация на руйно вино.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.