Търсене
Close this search box.

Проф. Моллов на първото издание на „Digital Plovdiv“:

Как COVID кризата ускори дигитализацията в образованието

Ректорът на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. д-р Пламен Моллов представи дигиталната трансформация на висшето училище по време на първото издание на „Digital Plovdiv – Отговорни и устойчиви решения за интелигентен растеж. Smart city“.

То се проведе на 20 май 2022 г., петък, в зала „България“ на Международен панаир Пловдив. Конференцията бе организирана  под председателството на Община Пловдив, в партньорство с фондация „Дигитална България“ под мотото „Умният град се прави от умни хора за умни хора“.

В атрактивната си презентация ректорът сподели, че когато поел управлението през 2020 г., университетът бил застинал в миналото хилядолетие по отношение на информационните технологии.

„Бяхме в капсулата на безвремието: сайтът на УХТ беше демодиран, интернетът липсваше или беше много бавен, телефонната централа – аналогова, а бумащината се ширеше по всички етажи на ректората. Въпреки многото негативни и дори ужасни страни на COVID кризата, трябва да отбележа, че тя ни провокира и се яви в ролята на ускорител, нещо като Големия адронен колайдер, по пътя на дигитализацията, каза проф. Моллов. – Това беше нашият шанс и с помощта на трите български телекома за 2 години и след като инвестирахме над 600 000 лв. собствени средства       успяхме да превърнем УХТ в европейски университет.“

След като са положени над 3000 метра кабели, сега то разполага със сигурна безжична връзка, високоскоростен интернет на територията на целия учебен кампус, зала с видео конферентна връзка. Всички студенти от първи и втори курс са снабдени с таблети, за да провеждат безпроблемно дистанционното си обучение, ня 100% от лекционните курсове са в дигитален формат. Висшето училище разполага със системи за видеонаблюдение, с мрежа с над 350 крайни точки за потребители, DATA center с 6 сървъра, 2 от които виртуализирани. Въведена е електронна система за финансово управление и контрол.

С помощта на бизнеса са закупени над 100 нови компютъра, каза ректорът и поднесе специални благодарности на всички компании, подали ръка на университета, и особено на изпълнителния директор на клъстер „Тракия икономическа зона“ Пламен Панчев.

УХТ има нов атрактивен сайт, който е едновременно съвременен и лесен за употреба. Всички посетители вече имат възможността да си направят виртуална разходка в университета. До края на тази година предстои въвеждането и на е-система за администриране на учебния процес.

Проф. Моллов напомни в своята презентация, че превръщането на УХТ в smart университет е залегнало в неговата управленска програма заради младите хора, които получават образованието си тук. От една страна те се раждат с таблети в ръцете, а от друга ние като преподаватели сме длъжни да ги подготвим за дигиталните промени, които все повече и повече навлизат в хранителната индустрия, посочи той.

Презентацията беше приета с огромен интерес от участниците в конференцията. Ако се отчетат красноречивите резултати на УХТ по пътя на дигитализацията, то проф. Моллов е доказателство колко е значима ролята на личността в историята, каза в заключение д-р Мартин Захариев. 

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.

Проф. Моллов на първото издание на „Digital Plovdiv“:

Университетът по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив отново става домакин на 3 събития на 15 април 2022 г.

От 10 ч. до 15 ч. се организира Денят на отворените врати във висшето училище. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с всички специалности, за които могат да кандидатстват и да поговорят за всичко, което ги интересува относно кандидатстудентската кампания (КСК 2022). Ще се запознаят с преподаватели от трите факултета, материалната база и условията, в които се провежда обучението в отделните направления и специалности.

От 11 ч. до 14 ч. ще могат да присъстват на финала на Първия национален конкурс „Млади изследователи“, който ще се проведе в Аула 205 в бл. 1. На него всеки от 22-та отбора от 15 училища в страната и чужбина ще представи своята разработка в 5-минутна презентация в тематичните области:

  • Икономика и предприемачество;
  • Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство;
  • Храни, напитки, биотехнологии и здраве.

Конкурсът ще завърши с официална церемония по награждаване на участниците.

„Състезание от такъв голям мащаб се организира за първи път от висше училище у нас. В него се включиха ученици не само от 12-ти клас, но от 11-ти и 10-ти клас. Разработките са много интересни и представени през погледа на учениците. Дори и ние като преподаватели бяхме много впечатлени, но да не издаваме повече тайни“, каза доц. Десислава Вангелова, преподавател от катедра „Технология на месото и рибата“. На финала ще се представи разработка и на участник от БСУ „Христо Ботев“ в Братислава.

Според доц. Вангелова желаещите да се включат в надпреварата са много, защото отлично представилите се имат възможността да продължат образованието си в УХТ. Големият интерес се дължи и на факта, че 82% от завършилите веднага започват работа по специалността си у нас и в чужбина.

Гостите на 15 април ще дегустират от продукцията на студентите,  специално подготвена за деня на отворените врати и ще бъде презентирана от самите тях. В презентационните шатри на катедрите, ще бъдат изложени традиционни и иновативни продукти от месо и риба, мляко и млечни продукти, сокове, сосове, сладка, бири и вина, хлебни и сладкарски изделия и козметични anti-age изделия.

За трета поредна година в двора на Университета по хранителни технологии ще се проведе и Фермерския фестивал „Произведено с любов за вас“, който се организира също на 15 април 2022 г. от 9 до 17 ч.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.