Търсене
Close this search box.

Проф. Новело: Подготовката за обучение по новата магистратура под егидата на OIV в България протича успешно

Публикувано от

Проф. Виторино Новело от Департамента по аграрни, хранителни и лесовъдни науки към Университета на Торино, Италия, вицепрезидент на Комисията по лозарство на OIV (Международна организация по лозата и виното), остана с отлични впечатления от организацията на обучението по новата магистратура „Технология на виното и на базираните на вино напитки“, която стартира през март 2023 г.

Той посети Университет по хранителни технологии (УХТ), където изнесе пленарен доклад по време на 69-та Международна научна конференция „Хранителна наука, техника и технологии – 2022” на тема: „Иновации в лозарството и тяхното влияние върху качествата на виното“. Световно известният учен участва и в редица срещи, които целяха да го запознаят с потенциала на българската лозаро-винарска индустрия и с качествата на нашите вина.

По време на конференцията беше организирана презентация дегустация, водена от доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор по учебна дейност и академичен състав и ръководител на катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ. Пред проф. Новело и други гости –  проф. Ралф Швайгерт, директор на Института за изследване на напитките към Университета Гайзенхайм, Германия и министъра на земеделието Явор Гечев, бяха представени лозаро-винарските райони в страната, спецификата на климатичните и почвените им характеристики  и разпространените сортове грозде. Гостите имаха възможността да дегустират емблематично вино от всеки от районите. След като усетиха сензорния профил на напитките, те оцениха най-високо вино от сорта Мавруд, произведено в район  „Розовата долина“.

Проф. Новело гостува и в лозаро-винарската база на Аграрния университет АУ и във винарска изба „Мидалидаре“ в с. Могилово, Старозагорско.

В „Мидалидаре“ беше подробно запознат със създаването на лозовите масиви, с прилаганите агротехнически мероприятия и стриктния контрол върху добива и качествата на получаваното грозде. В производствените помещения видя условията, при които се изработват бели, червени и пенливи вина, като се докосна и до някои от маршрутите за винен туризъм. Оценката на проф. Виторино Новело за избата беше отлична.

В АУ се запозна с богатия асортимент от сортове и възможностите за тяхната винификация. Той остана доволен и от партньорските отношения между УХТ и АУ в обучението на студентите, които след сключването на меморандума между двата университета и МУ-Пловдив са предпоставка да се създадат отлични условия за реализация на новата магистратура. Според него споделянето на ресурсите на висшите училища ще бъде изключително ефективно.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.