Търсене
Close this search box.

Радослав ще получи двойна диплома – от УХТ и от Университета AERES

Публикувано от

Винаги съм имал желание да пътувам в различни държави, да събирам нови впечатления от живота там и едновременно с това да уча. Това каза Радослав Трифонов, който ще получи двойна диплома от Университета по хранителни технологии в Пловдив и от Университета по приложни науки AERES в Нидерландия.

Младежът  тази есен заминава за Дронтен, след като успешно премина изпитите за бакалавърска степен в Нидерландия. За мен те бяха лесни, казва Радослав, който тук е завършил първите 3 години в специалност „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Отиването му е възможно, тъй като между двете висши училища е подписан меморандум за двустранно сътрудничество в научно-изследователски и образователни проекти.  Споразумението дава възможност на студентите да получават двойни дипломи от България и Нидерландия. Те признават първите 3 години от бакалавърската програма при нас, а ние – последната при тях, заяви доц. Иван Обрешков, от катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт“ в УХТ. Университетът AERES е с три факултета в Нидерландия, разположени в три локации – Алмере, Дронтен и Вагенинген.

Двойната диплома се признава в цяла Европа, но на практика дава възможност да се работи в цял свят. Трифонов възнамерява да търси реализация в Азия или в САЩ. Затова, докато е в Нидерландия, ще изучава и мандарин, който се надява да му отвори вратите към Китай.

Обучението в двете висши училища е възможност за студентите да съчетаят източноевропейското и западноевропейското образование, както и да усвои културата и манталитета на двете държави, посочи доц. Обрешков.

За своя студент Радослав казва, че е с интереси в научната сфера, има собствени проучвания и участие в конференция. Той е първият студент, който заминава за Нидерландия след Ковид пандемията. Преди това имаше наша студентка, която участваше по съвместната ни програма за получаване на българска и нидерландска диплома, каза доц. Обрешков.

Той припомни, че двете висши училища поддържат тясно сътрудничество. Така през есента на 2021 г. студенти и преподаватели от Университета AERES посетиха УХТ – Пловдив и участваха в семинар.

Проф. Кийс Шипър, преподавател в Университета AERES, бе гост през април и запозна студентите от УХТ с възможностите за обучение в нидерландския университет.

 

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.