Ректорът на Университет по хранителни технологии- Пловдив проф. д-р   и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която е на посещение в града под тепетата, обсъдиха, на съвместна среща, проект „Национално меню“. В срещата взе участие и кмета на града Здравко Димитров.

Основната цел на проекта е да се създаде мащабна национална селекция от традиционни български храни и вина, обединени в национално меню. Изпълнител ще е Университетът по хранителни технологии, който единствен на Балканите  подготвя кадри с висше образование в областта на туризма.

По време на срещата министър Николова поясни, че вече е стартирала работа по менюто, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите на българските курорти.

, Ректорът на УХТ проф.д-р инж. Пламен Моллов и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обсъдиха проект „национално меню“Тя настоя за ускорена работа по него, за да може в най-скоро време да бъде предложено на бранша.

„Според мен е важно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария“, каза министър Николова. И добави, че през последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша, като част от общия туристически продукт на България.

, Ректорът на УХТ проф.д-р инж. Пламен Моллов и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обсъдиха проект „национално меню“ Авторът на идеята проф. Моллов заяви, че създаването на национално меню за България би допринесло за развитието на туристическата инфраструктура и прилагане на модел за развитие на конкурентоспособен туризъм. Той допълни, че голяма част от туристите, които посещават страната ни, желаят да се запознаят с националните ни особености  в храненето, както и да опитат от националната и регионалната кухня, като неговите очаквания са менюто да провокира интереса на чуждестранните гости.

По време на срещата бе предложено деветте туристически района в страната да представят характерни за отделните населени места типични храни и вина, които ще подчертаят уникалността на районите. Това би допринесло за по-висока информираност у гостите на страната ни и желание за посещение на конкретно място.

„Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер“, поясни проф. Моллов.

Двете страни се договориха, че университетът ще сформира професионален екип, който ще предложи брошура с национално меню и препоръки за регионални менюта.

, Ректорът на УХТ проф.д-р инж. Пламен Моллов и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обсъдиха проект „национално меню“

Вицепремиерът предложи също да се насърчат инженерните специалности и да се обмисли провеждането на мастер класове съвместно с големи кулинарни академии.