Ректорът на Университет по хранителни технологии- Пловдив проф. д-р Пламен Моллов и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която е на посещение в града под тепетата, обсъдиха, на съвместна среща, проект „Национално меню“. В срещата взе участие и кмета на града Здравко Димитров.
Основната цел на проекта е да се създаде мащабна национална селекция от традиционни български храни и вина, обединени в национално меню. Изпълнител ще е Университетът по хранителни технологии, който единствен на Балканите подготвя кадри с висше образование в областта на туризма.
По време на срещата министър Николова поясни, че вече е стартирала работа по менюто, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите на българските курорти.
Тя настоя за ускорена работа по него, за да може в най-скоро време да бъде предложено на бранша.
„Според мен е важно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария“, каза министър Николова. И добави, че през последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша, като част от общия туристически продукт на България.
Авторът на идеята проф. Моллов заяви, че създаването на национално меню за България би допринесло за развитието на туристическата инфраструктура и прилагане на модел за развитие на конкурентоспособен туризъм. Той допълни, че голяма част от туристите, които посещават страната ни, желаят да се запознаят с националните ни особености в храненето, както и да опитат от националната и регионалната кухня, като неговите очаквания са менюто да провокира интереса на чуждестранните гости.
По време на срещата бе предложено деветте туристически района в страната да представят характерни за отделните населени места типични храни и вина, които ще подчертаят уникалността на районите. Това би допринесло за по-висока информираност у гостите на страната ни и желание за посещение на конкретно място.
„Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер“, поясни проф. Моллов.
Двете страни се договориха, че университетът ще сформира професионален екип, който ще предложи брошура с национално меню и препоръки за регионални менюта.
Вицепремиерът предложи също да се насърчат инженерните специалности и да се обмисли провеждането на мастер класове съвместно с големи кулинарни академии.