Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р Пламен Моллов бе сред гостите, които се включиха в празничното зарязване послучай Трифон Зарезан в лозовите масиви на винарска изба „Едоардо Миролио“ в с. Еленово, община Нова Загора.

Празникът започна с водосвет за здраве и берекет, отслужен от Старозагорския митрополит Киприян, а ритуалът бе организиран от Националната лозаро-винарска камара  в лицето на нейния председателя Йордан Чорбаджийски.

Сред гостите бяха зам.-председателят на НС Ива Митева, кметът на община Сливен Стефан Радев, зам.-областният управител на област Сливен Пепа Генчева и ръководството на ДФ „Земеделие“.

Проф. Моллов припомни, че от есента в УХТ стартира обучение по нова магистърска програма „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ под егидата на Международната организация по лозата и виното. Тъй като в „Едоардо Миролио“ цикълът на производство обхваща всички технологични операции – от началната преработка на гроздето до бутилирането на виното, е много подходящо студентите до провеждат тук практиките си, заяви той.

 

„Изпращаме зимата и очаквам една много добра реколта, макар че е рано да се каже, очаквам пандемията да си отиде и да се върнем към нормалността, да няма повече затваряния на ХоРеКа канала, за да може хората да се отпуснат и да консумират вино, което е социална напитка и в компания е най-сладко”, споделя надеждите си за годината Чорбаджийски.