Уважаема г-жо Заместник министър-председател и министър на туризма,

Г-н заместник-министър,  Господин кмете, госпожо областен управител, 

Уважаеми дами и господа: 

ръководители на централната, общинската и областната администрация, председатели на работодателски организации, 

ректори на университети,  представители на академичните среди, на бизнеса и на медиите,

първокурсници и гости на днешното тържество,

За мен е чест именно днес, на 5 октомври, в Международния ден на учителите, да Ви приветствам с „Добре дошли” на официалното откриване на Новата академична година в Университета по хранителни технологии – нашата Alma Mater Alimentorum.

Скъпи студенти, колеги преподаватели и родители, 

Моето послание към вас като Ректор е, че всички ние носим отговорността за три поколения – да съхраним наследството, което ни завещаха нашите интелектуални предци – основателите на Университета, и не само да останем на висотата на тяхната кауза, но да предадем на нашите студенти най-ценния урок – този по професионална и житейска почтеност.

И още: Да превърнем Университета във втори дом за нашите студенти, където те ще срещнат своите ментори, приятели и бъдещи бизнеспартньори. Може да не сме създали все още брандове от мащаба на Кокакола или Нестле, но бих искал да видя най-добрите ни студенти един ден да управляват тези и други световни компании.

През своята 67-годишна история Университета по хранителни технологии се утвърди като най-авторитетна школа за подготовка на професионалисти в сферата на хранителната наука и технологиите. Атрактивните специалности, някои от които изучавани на френски или английски език, са разработени чрез умело съчетаване на дългогодишни традиции и новаторство. Високото ниво на тяхното преподаване в Университета допринася за отличната квалификация на подготвяните специалисти. Силният интерес към нашите специалности ни дава самочувствието на образователен лидер в сферата на хранителните технологии.

Успешно проведохме позитивна, проактивна и дори емоционална кандидат-студентска кампания, с лицата на нашите студенти Ванеса и Георги, които буквално грееха от рекламните билбордове в целия град. Удовлетворени сме, че държавната поръчка за прием на нови студенти беше изпълнена почти на 100 %.

Основно предимство на студентите, които завършват нашия университет, е успешната им реализация на пазара на труда. От началото на 2020 г. УХТ членува в представителните работодателски организации – Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската търговско-промишлена палата. УХТ си сътрудничи с Тракия икономическа зона и с представителните браншови организации от хранителната и туристическата индустрии. Контактите с тях ни дават възможност за балансирано актуализиране и модернизиране на учебните планове според нуждите на бизнеса, а от друга страна създава условия за ефективно практическо обучение на студентите и улесняване на контакта работодател – млади специалисти.

В годината, която ни изправи пред най-големите предизвикателства в образованието, УХТ въвежда модулно обучение, като част от лекционните курсове ще бъдат провеждани в електронна среда, а упражненията – присъствено, в подходящо за студентите време. От тази година, всеки наш първокурсник ще получава и персонален таблет за ползване през целия период на обучение.

В международен план, договорите ни с европейски университети, програмата Еразъм+ и системата за трансфер на кредити създават условия за мобилност и обмен на студенти, както и за провеждане на професионални стажове в чужбина.

В УХТ се работи по съвместни образователни програми със сродни университети от чужбина, а именно: Университета по приложни науки на Западна Македония, Гърция; Университета на Западен Бретан, Франция; Алматинския технологичен университет, Казахстан; Университета по приложни науки, Нидерландия и др.

В резултат на партньорството ни с Международната организация по лозата и виното е формулирана и стратегическата ни цел в близко време да стартираме нова магистърска програма за обучение по стандартите на OIV. Винарската индустрия е бизнес за стотици милиарди, а дипломата “Master in Wine Making and Management” ще гарантира на нашите кадри професионална реализация във всяка една точка на света.

Мили момичета и момчета първокурсници,

Благодаря на всеки един от Вас, че в тази необичайно трудна година, под сянката на Covid 19, намерихте сили и кураж да продължите образованието си и избрахте Университета по хранителни технологии.  Уверявам Ви, че тази инвестиция от усилия и време ще се превърне в найценния Ви капитал.

Вие сте дигиталните младежи от поколението Z, които възприемат и обработват информацията различно от нас – често предпочитате да пишете в What’s Up, Viber или TikTok, живеете в социалните мрежи, вълнувате се за опазването и бъдещето на планетата, мислите Smart и имате високи очаквания от света около Вас.

Затова накрая, ще завърша с думите на изпълнителния директор на Google, Ерик Шмид, произнесени пред студентите от Калифорнийския университет в Бъркли:

„ … Вашето поколение е първото първото напълно свързано поколение, което познава светът. И аз вярвам във вашата способност да използвате тази сила с огромен ефект, а именно – да управлявате технологиите.

Но не бива да позволявате на технологиите да ви управляват… Помнете, че трябва да изключвате устройствата си поне за един час на ден. Изключвайте ги! Научете се къде се намира бутонът OFF…“

Към тези думи бих добавил единствено:

Посвещавайте времето си на здравето, на културата, на духовността и на хората, които обичате, защото това е най-ценното в живота.

И помнете, че във всеки един момент ще бъдем до Вас – ние, преподавателите, призвани и посветили живота си да създадем заедно Вашата професионална и житейска перспектива.

 

На добър час и успех!