Търсене
Close this search box.

Световният шампион, рекламиращ УХТ: В модерен университет съм!

Публикувано от

Александра е любознателна! Прави дизайн на спортни обувки, чуждите езици я превръщат в свободна

Че фотографията е изкуство, спор няма. Но изкуството е и в изкуството, притежавано от образа. Рекламното лице на Университета по хранителни технологии носи енергизиран чар и диалогизъм. Тя е постигнала световен триумф в тройния скок.

Атлетична във фигурата и интонациите на мисълта, учи в своеобразния университет. Разговаряме  в себеобразно интервю. Александра Начева – момичето от билборда на Alma mater alimentorum!

Къде в университетския шампионат стои Университетът по хранителни технологии?

За мен на първо място. 2020 година, когато започвах, нямаше университетски шампионат, защото имаше само един участник. Друго не съм записвала.

За тези две години, след усъвършенстването на онлайн обучението и по-съвременните програми, се чувствам в един модерен и иновативен университет.

Живееш наблизо до УХТ, учила си в Езикова гимназия “Иван Вазов”, да не би с дълъг скок през Марица да се озова в „Храни, хранене и диететика”?

Не точно с дълъг скок, защото нещата се случиха бързо. Това беше единствената специалност, която исках да уча, и щом видях, че мога да я изучавам в Университета по хранителни технологии, веднага подадох документи. Бях чувала много добри отзиви от бивши студенти, но не знаех, че имат тази специалност.

 

Избора да учиш тук, определяш ли го като троен скок в маратона на собственото ти образование?

Да, може да се каже. Според мен човек не спира да учи, а аз съм много любознателна. Възнамерявам да запиша няколко магистратури след този „бакалавър“, живот и здраве, затова още съм в началото на маратона.

Кое те импулсира преди първата крачка за скока и постоянен ли е импусиращият фактор, или се променя в зависимост от състезанието?

Много зависи от типа на състезанието. Колкото и да ми се иска да се чувствам като на световно, на малките турнири няма как да стане. Когато конкуренцията е на високо ниво, всичко се променя и очакваш дали някой теб ще изненада или ти тях.

Имаш международни титли и опит в международната комуникация – какво е твоето персонално мнение за ползата от познаването и използването на чужди езици?

Колкото и да се опитват да създават всевъзможни преводачи на телефоните ни, не могат да заменят знанието и разговорите на чужд език. Затова съм благодарна на родителите си, че още от малка ме записаха на английски език, а по-нататък ме насочиха към испанския. Така се чувствам свободна, че където и да отида, ще мога да комуникирам с хората.

Как се концентрираш, когато си с университетския учебник или записките от аудиторната лекция?

Знам, че ако изпусна нещо, след това ще трябва наново да го търся и да го уча, вместо да го преговарям. Лесно концентритам вниманието си, като съм в лекция.

„Храни, хранене и диететика” – искаш ли да разместиш последователноста на думите, образуващи наименованието на твоята специалност?

Не, те неслучайно са в тази последователност.  Започваме с изучаването на храните, след това  храненето с тези храни и специфичните диети.

Алекс Начева, или момичето от билборда на Alma mater alimentorum: това е възможно заглавие. Приемаш ли го и ако  да, колко процента си съгласна, че дори и рамка, билбордът е безграничен?

Приемам заглавието, защото харесвам слогана на нашия университет. Безграничен е, като всяко едно изкуство. През погледа на всеки човек минава различна интерпретация. Като книга или картина!

Излъчването ти от рекламния фотос е като на лице, рекламиращо международна марка. Увлича ли те перспективата да влезеш в тази роля в бъдеще и посланик на какво би искала да бъдеш?

Мисля, че снимките ми стават лесно и ми идват отвътре… Бих искала да ме свързват с трудолюбие, усърдност и дисциплина!

 

Ако прекодираме абревиатурата УХТ, коя дума ще използваш за всяка от трите букви, за да назовеш профила на учещите в този университет?

Уверени,

Харесвани,

Талантливи/трудолюбиви

Чарът на спорта, чарът на знанието и чарът на компаниите?

Много е абстрактно!…

Книгата или електронната книга предпочиташ?

Зависи. Ако ще чета художествена литература, винаги предпочитам на хартия. Когато уча от учебници, предпочитам електронно. Преди година преминах на изцяло електронни записки, пиша ги на iPad и съм страшно доволна, не използвам никаква хартия.

Световен шампион си, но коя купа в образованието искаш да присвоиш?

Нямам претенции за купа, ако всичко, което ми трябва, е в главата ми….,за разлика от спортните успехи (Усмихва се.)

Университетското знание е отворено, достъпът до информацията – неограничен, как концентрацията от спортната ти кариери ти помага да изваждаш есенцията от много възможни за прочит текстове, които се съдържат в програмите на избрания от теб университет?

Щом тази информация е в нашия план, означава, че по-умни хора от нас са преценили, че ни е нужна за това, което целим да научим. Допълнителна информация винаги е необходима, даже по-често избързвам със започването на по-нататъшен материал, моя грешка.

Имаш увлечения в дизайна на спортни обувки. Става ли да посветиш читателите в твоите макети от това изкуство?

Преди две години открих това занимание. Харесва ми да правя индивидуални дизайни за приятелите си. Предполагам им харесва, че превръщам един обикновен чифт обувки в нещо красиво и уникално за тях, което не може да бъде повторено. Предполагам, защото все още нямам нарисувани за себе си (Смее се.)

Понеже си зодиакален знак Лъв, винаги първа, победа и само победа: така ли?

Разбира се, че не. За мен победата не е на всяка цена, а и винаги трябва да има “феър плей”. Най-добрият, физически и психически подготвен, побеждава. Когато се случва това да не съм аз, се опитвам да приема загубата и да извлека позитивите и причините за станалото.

 

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.