Търсене
Close this search box.

След редица златни медали за вино в САЩ: Възпитаникът на УХТ Петър Кирилов получи и почетния знак на университета

Публикувано от

Възпитаникът на Университета по хранителни технологии (УХТ) Петър Кирилов, който развива успешен винарски бизнес в САЩ, гостува на любимото висше училище. Той пристигна, за да подари на представители на ръководството от своите вина. Тази година продукцията от неговата винарна „Кукери“ бе отличена с 2 златни и 2 сребърни медала от най-голямото състезание Сан Франциско Кроникал в Северна Америка, в което участваха около 6000 вина от  над 1000 винарни.

Държа да ги дегустират хората, които са ме учили на този изкусен занаят и благодарение на моите знание успях да се утвърдя в САЩ, където възможностите са много големи, но и конкуренцията е огромна и човек трябва да поддържа безкомпромисно качество, заяви той.

Ректорът проф. д-р Пламен Моллов връчи на Кирилов почетния знак на Университета по хранителни технологии. Ще го поставя в кабинета си, та всички, които влизат в него да го виждат, заяви Петър. Той за пореден път заяви колко много се гордее с университета, където е получил онези знания, които са му отворили вратата към света, но и любовта към професията. Кирилов прие с удоволствие предложението на зам.-ректора по учебна дейност и академичен състав и ръководител на катедра „Технология на виното и пивото” доц. д-р Христо Спасов да участва в online лекция със студенти от 3 и 4 курс и да сподели личния си опит от УХТ до винопроизводител, който печели награди в държава с огромна конкуренция.

Гостът сподели, че в САЩ успял да се утвърди като технолог в Meadowcroft Wines, намираща се в Sebastopol, Калифорния, а след това през 2013 г. стартира и собствен проект „Кукери“ за производство на малки партиди бутикови вина. Брандът избира специално, за да препраща към родината му. Като производител се ориентира към производството на Каберне Совиньон и Бордо блендове от Napa Valley, както и малки количества Пино Ноар,  Шардоне и Совиньон Блан от Сонома. Към момента цялата му продукция е около 2000 кашона (24 000 бутилки), но през последните 5 години непрекъснато печели златни медали на конкурси.

В момента проблем са бутилките и недостигът на работници във винарните в САЩ. От България доставя етикетите и винтови капачки. Петър е убеден, че успешните резултати се дължат на подготовката от УХТ. Теоретичната подготовка, която имах от университета, беше отлична, но ми липсваше опит от практиката, който добих там, каза той. Точно в това е основната разлика между нашето и американското образование – в практическите занятия. Калифорнийският университет в Дейвис, където подготовката се провежда под егидата на OIV, както ще бъде и в УХТ-Пловдив, Калифорнийския университет в Фресно, а и останалите елитни висши училища разполагат със собствени винарни и лозови масиви.  Студентите минават по целия производствен път – от лозята до готовата винена продукция – от гроздето до чашата на трапезата. Произвеждат малки количества, част от които продават, а по-голямата част от тях подаряват. Още по време на обучението си бъдещите технолози в САЩ научават, че компромисът с качеството е недопустим.

Зад океана е практика несполучливите и „проблемни“ вина да се дистилират или използват за производство на вина за готвене или оцет.  Особено последните години с множеството пожари, производителите нямат избор и много от тях решиха да не бутилират, защото потребителите категорично ще ги отхвърлят поради пушечния привкус, подчерта Петър.

Относно новите тенденции в търсенията на консуматорите зад океана, той посочи, че предпочитат деалкохолизирани вина, много популярни са с CBD екстракти от марихуана, както и вина отлежавали в бъчви от текила или бърбън за определен период от време.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.