Търсене
Close this search box.

София Тех Парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество в консорциум „PlovdivWineUni“

Публикувано от

Консорциум „PlovdivWineUni“ направи историческа стъпка към разширяване, като присъедини два нови стратегически партньора – София Тех Парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество-България. Досегашните участници – Университетът по хранителни технологии, Медицинският и Аграрният университети, подписаха меморандум за сътрудничество с авторитетните бизнес организации в зала „Хоризонт“ в УХТ.

Участници в консорциума от ляво на дясно Бранимир Ботев, Натанаил Стефанов, проф. Пламен Моллов, проф. Мариана Мурджева, проф. Христина Янчева.

Това е знаменателен момент, тъй като с разширяването на „PlovdivWineUni“ към бизнеса се гарантират максимално добри условия за провеждане на обучението по международната магистърска програма на OIV „Технология на виното и напитките на винена основа“, заяви ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов. А в изпълнение на поетите международни ангажименти консорциумът ще провежда редица проучвания, ще издирва и възстановява автохтонни сортове и др., тъй като гроздето е стратегически продукт в осигуряване калорийния баланс на бъдещето. Предстои създаването в УХТ и на изнесен център на OIV на Балканите, който ще подпомогне разширяването на организация на изток, посочи ректорът.

„Консорциумът е уникален за България, защото обединява науката, образованието, научно-изследователската дейност с приложно значение, развойната и производствената част, а днешното разширяване е събитие за страната“, изтъкна почетният професор на УХТ и президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев. Ролята на лигата е да улесни контактите с институциите в Брюксел.

Ректорът на Медицинския университет проф. д-р Мариана Мурджева заяви, че нейният екип ще проучва благоприятните и негативни ефекти на виното върху човешкия организъм.

Аграрните науки винаги са били свързани с хранителните, а ние притежаваме колекция от над 400 сорта грозде и собствена винарска изба, в която могат да се правят редица изследвания, заяви ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.

Според зам.-председателя на УС на София Тех Парк Натанаил Стефанов техните лаборатории са отворени за ползване от консорциума, а тяхна мисия е да подпомагат научната дейност по пътя към комерсиализацията.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2023 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.