Търсене
Close this search box.

Специалност „Технология на виното и пивото“ в УХТ на 75 години

Публикувано от

Специалност „Технология на виното и пивото“ отпразнува днес в аула „Проф. Милен Бешков“  в Университета по хранителни технологии своя 75-годишен юбилей. Тържеството е част от честванията по повод 70 г. от създаването на Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, сега УХТ.

Специалността е създадена през 1948 г. като катедра „Винарска технология“ в Агрономическия факултет към Пловдивския университет и практически е с по-дълга история от УХТ, каза сегашният ръководител и зам.-ректор доц. Христо Спасов. Той отбеляза, че „Технология на виното и пивото” е сред основателите на ВИХВП, а за 75 г. тук своето образование са получили повече от 3000 студенти.

В словото си увери сегашните студенти, че УХТ прави всичко възможно да ги преведе през промените и предизвикателствата на времето. „Бъдете оптимисти, знайте, че има реални възможности за реализацията ви, бизнесът търси кадри, които могат да ръководят, развиват и оптимизират технологичните процеси във винарската, пивоварната и безалкохолната промишленост“, заяви доц. Спасов

Гости на празника бяха доайени от катедрата, сред които проф. дтн Георги Бамбалов, проф. д-р Йовчо Кабзев, доц. д-р Георги Джатов, доц. д-р Георги Владимиров, доц. Стефчо Кемилев и др., представители на винарския и пивоварния бранш, както и производители на безалкохолни напитки, ръководството на висшето училище и преподаватели.

УХТ непрекъснато се отваря към нови партньорства, а сътрудничеството с Международната организация по лозата и виното (OIV) е ключово не само за университета, а за цялата страна, посочи в приветствието си ректорът проф. д-р Пламен Моллов. Новата магистърска програма „Технология на виното и напитките на винена основа“ под егидата на OIV е само първата стъпка. Следващата ще бъде утвърждаването на УХТ като водещ център за Източна Европа, Черноморския регион и Кавказ.

Ректорът припомни, че УХТ отскоро е официален партньор и на Европейската мрежа от винарски университети EMaVE – Vinifera, което дава възможност на студентите да учат на различни места в Европа по програма „Еразъм+“.

Той добави, че през годините висшето училище поддържа прекрасни отношения с бизнеса и браншовите организации – Съюза на енолозите, Съюза на пивоварите и Асоциация на производителите на безалкохолни напитки, както и с Националната и регионалната лозаро-винарска камара.

Проф. Моллов призова младите преподаватели и студентите да продължат започнатото от тях, за да може пътеката, която е прокарана да стане магистрала.

На тържеството бяха връчени бокали и почетни грамоти на преподаватели за значителен принос в развитието и утвърждаването на специалността, катедрата и университета.

От името на наградените благодари доц. Джатов, който се обърна към студентите: „Гордейте се, че сте възпитаници на катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ.“ Той ги увери, че в своята работа ще имат възможността да творят изкуство, защото винарството е изкуство, а пивоварството е най-интелектуалното производство в хранително-вкусовата промишленост.

Наградени бяха отлични студенти от трети и четвърти курс, които получиха почетни грамоти и книги.

Представители от „Домейн Бойар Интернешънъл“ ЕАД  обявиха учредяването на еднократна годишна стипендия в размер на 4000 лв. на името на изтъкнатия български енолог Димитър Панов, учил в УХТ. Стипендията ще бъде присъдена на студент завършил 3 курс от специалността, успешно взел всичките си изпити със среден успех не по-нисък от много добър 4,50.  Той ще проведе и преддипломния си стаж в „Домейн Бойар Интернешънъл“ ЕАД.

Приветствия отправиха Невен Маджаров от „ВП брандс интернешънъл“, Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите, Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България, доц. Ангел Иванов, председател на Сдружение „Лоза и вино“, докторанти и бивши студенти с отлична реализация у нас и в чужбина. Със своя презентация се включи проф. Виктор Недович, водещ специалист по пивопроизводство и преподавател в катедра „Технология и биохимия на храните“ към Аграрния факултет на Белградския университет в  Сърбия.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.