Търсене
Close this search box.

Стотици в Университета по хранителни технологии в Деня на отворените врати

Стотици млади хора се събраха в Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, където се проведоха 3 събития – Ден на отворените врати за кандидат-студенти, Първи национален конкурс „Млади изследователи“ и третото издание на Фермерския фестивал „Произведено с любов за вас“.

По време на официалната церемония ректорът проф. д-р Пламен Моллов поздрави гостите, дошли на празника.

„Всички вие имате възможност да се запознаете с Университета по хранителни технологии, който определено е много значим за нашата страна,  да узнаете какво стои зад неговата слава, какво го прави единствен по рода си на Балканите и в Европейския съюз.

Ако имаме предвид световните тенденции и прогнози, че през 2050 година населението на Земята ще е над 10 милиарда души, то хранителната индустрия и земеделието ще бъдат индустрия на индустриите. В този смисъл значението на УХТ ще нараства във времето, защото това е университетът, който дава най-комплексни и задълбочени знания в посока на това, което е необходимо, за да се произвеждат храни.

Това заяви ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов  при откриването на третото издание на Деня на отворените врати във висшето училище.

Той изтъкна, че дълг на преподавателите във висшето училище е да обучат кадри, които да поемат отговорността в производството на храни. Задачата е тежка, но и в същото време привлекателна, в което ще можете да се убедите днес, заяви ректорът.

За първи път тази година УХТ организира първия национален конкурс „Млад изследовател“, който ще обърне вниманието на младите хора към перспективните възможности на университета. УХТ работи с бизнеса в България и създава университетски участия в различни мрежи, които дават възможност на младите хора да събират знания и опит не само в страната, но и по света. Той изрази увереност, че преподавателите от университета ще успеят да привлекат младите хора и да им покажат добрата страна на обучението.

 

Ще можете да се запознаете с различни новости в производствената и управляващата техника в хранително-вкусовата промишленост, както и с възможностите за обучение в областта на туризма и на маркетинга и мениджмънта на хранителната индустрия, каза зам.-ректорът по учебна дейност доц. д-р Христо Спасов.

Зам.-областният управител Лъчезар Бакърджиев изтъкна, че УХТ през годините се е доказал като водещ университет в страната и свет, чиито кадри имат много добра реализация. Изключително важно  за Пловдив, региона и България е обучението на кадри в хранително-вкусовата промишленост, биотехнологиите и туризма.

„Тук има много иновативни специалности, които създават отлични възможности за бъдещото развитие на всеки от вас – професионално и житейско. Смятам, че ще изберете този университет“, заяви той.

Зам.-кметът Стефан Стоянов каза, че винаги изпитва гордост като пловдивчанин и българин, когато идва в УХТ. „Това е един от малкото университети, изцяло прагматично ориентирани, който дава качествено образованието на световно ниво. Преподавателите и студентите партнират успешно с бизнеса. Бъдещето пред хранително-вкусовата промишленост е ясно. Като член на ЕС имаме голям шанс да се утвърдим на водеща позиция чрез иновациите. През различни европрограми всеки преподавател и български студент има огромен възможност за международни практики. Развитието на университета ни дава повод за оптимизъм, че българското образование се развива на европейско и световно ниво“, категоричен бе Стефан Стоянов.

Той се обърна към кандидат-студентите с думите: „Да знаете, че УХТ е един от най-добрите университети, където може да продължите своето висше образование“.

Директорът на Професионална гимназия по хранителни технологии и техника Людмила Ганчева благодари за ползотворното сътрудничество и за подкрепата във всички направления и форми. Тя пожела университетът никога да не отстъпва от водещото си място.

Изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ Гергана Андреева увери младите хора, че дипломата от УХТ им гарантира успешна реализация, а 120 компании само в този бранш ги очакват.

Гостите дегустираха от продукцията на студентите, специално подготвена за Деня на отворените врати.

Специален интерес предизвикаха продукти на Технологичния факултет:  шунка от цял свински бут, кренвирши с портокалови корички, наденички с лечебни билки, сирене с пресен трюфел и млечнокисел десерт с алгинатни перли с антиоксадантно действие. Възпитаниците на Стопанския факултет презентираха протеинови петифури, а студентите от Техническия факултет демонстрираха умален макет на системите за производство в различните предприятия.

Огромен интерес и много вълнения предизвика финалът на Първия национален ученически конкурс „Млади изследователи“. Участието в конкурса стартира още през декември месец и в него се включиха 22 отбора от страната и чужбина с над 100 участници – ученици, учители и ментори от УХТ,  каза зам.-ректорът по учебна дейност и академичен състав доц. д-р Христо Спасов.

Конкурсът завърши с официална церемония по награждаване на участниците, на която ректорът проф. д-р Пламен Моллов връчи призовете.

В направление „Икономика и предприемачество“ първо място бе присъдено на темата „Структуриране на уникално бизнес предложение – AUHydroBot2021“ и на Александра Александрова Умленска, 11 клас в ПМГ “Проф. Емануил Иванов” в Кюстендил.

В направление „Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство“ първото място

бе отредено на тема „Социалните мрежи – средство за общуване и реклама“, изготвена от Десислава Маринова, 12 клас в Професионална гимназия “Генерал Владимир Заимов“ – Сопот.

В направление „Храни, напитки, биотехнологии и здраве на първо място  бе класирана темата „Забравени рецепти от старите майстори“, подготвена от   Симона Йовова Иванова, Татяна Душкова Душкова, Радосвета Росенова Иванова в 12 клас от НПГВМ „Проф. д-р Димитър Димов“ в Ловеч.

Доц. Десислава Вангелова, преподавател от катедра „Технология на месото и рибата“ и член на журито, благодари на учениците и на техните учители: „Представихте се блестящо, много впечатлихте комисиите с вашите разработки. Очакваме ви отново догодина!“

„Истински съм радостен, че проведохме този първи по мащаб ученически конкурс, в който показахте своя стремеж към оригиналност и търсене на иновации. Не спирайте да търсите и за в бъдеще, защото това е в основата на успеха. Вярвам, че ще превърнем състезанието в традиция!“, заяви ректорът.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.