Университетът по хранителни технологии (УХТ) се включва активно в различните изяви на международните изложения АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ, които се организират от 9 до 13 март 2022 г. в Международен панаир в Пловдив.

В 7-то издание на мегафорума за модерно земеделие, вино, храни и оборудване участват студенти и преподаватели.

На 9 март от 9 ч. в зала „България“ в Конгресния център стартира XI-та национална научно-практическа конференция с международно участие ,,Актуални проблеми на хранително-вкусовата индустрия според най-съвременните изисквания на българската и европейска нормативна уредба”.  Организатор е Съюзът по хранителна промишленост, а ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов ще приветства участниците на откриването.

„Специфика на регионалните вина – роля на селекцията на местни дрожди“ е темата на доклада на доц. д-р Христо Спасов, Зам.-ректор по учебна дейност и академичен състав на университета. Със своя презентация „От отпадък към продукт – скритият потенциал на българската маслодайна роза“ в конференцията ще се включи и инж. Рада Динкова, гл. асистент в катедра „Консервиране и хладилна технология“. Редовният докторант от катедра „Технология на месото и рибата“ инж. Николай Колев ще представи „Използване на натурални биологично активни компоненти в месни матрици“. С проект „EntreUnity – интегриране на предприемачеството в университетите“ ще запознае участниците във форума доц. Георги Тосков.

Студенти от УХТ за втора поредна година се заемат с отговорната задача да проучат мнението на най-претенциозното жури – потребителите. Те ще анкетират посетителите на изложенията в конкурса „Изборът на потребителите“, който се организира от УХТ и Международния панаир. На най-високо оценените храни и напитки ще бъдат връчени грамоти.

За нас и за нашите студенти е отлична възможност да се включим в най-мащабното икономическо събитие на Балканите, където науката и практиката си дават реална среща, обменят се идеи и се осъществяват множество лични контакти, коментира доц. Спасов.