Търсене
Close this search box.

Студенти от специалност „Технология на виното и пивото“ създават собствени вина от лозята на ROSALEA

Публикувано от

За втора поредна година винарска изба ROSALEA насочва поглед към предизвикателствата на професията енолог и към всички онези важни тънкости на фината материя винопроизводство чрез проекта си ROSALEA MEETS YOUTH https://www.youtube.com/watch?v=G8r7KWp-pdw. Избата кани по един студент от специалност „Технология на виното и пивото“ в УХТ – Пловдив, да произведе свое собствено вино от лозята на ROSALEA. Тази година такъв шанс получи Росен Фиданов от IV курс. За проекта Росен разбира от презентация на винарната в УХТ. Решава да се включи, тъй като харесва малкия производствен мащаб на избата и възможността да изследва в детайли „истината“ за професията енолог, която дотогава му е сякаш все още неясна.

Работата и напредъкът на Росен са пряко наблюдавани, напътствани и подкрепяни от главния енолог на избата – Екатерина Гаргова. Благодарение на богатия ѝ опит студентът преминава през всички етапи от производството на вино с възможността да се учи практикувайки и най-вече да се срещне отблизо с магията на виноправенето. За Росен работата започва на 23 август 2023 г. с един от най-любимите му моменти – избора на парцел и дори клон, от който да се набере гроздето. Спира се на сорта „Каберне Фран“. Двамата с Катя се обединяват около идеята за младо вино с плодов характер, без сериозно съсредоточаване в типичните за сорта пиперливи нотки. Това е първото собствено вино в живота на Росен. Той твърди, че без ценната помощ на Катя вероятно е нямало да продължи с идеята за правене на вино в бъдеще. Не е леко, не е и лесно, но вложеният труд си заслужава.

Втората задача на проекта е младшият технолог да вземе участие и в художественото оформление на продукта – етикета. В това начинание ментор е Деница Тонева, творчески директор на студио „Две кучета, две котки“. Тя залага на колаборацията между начинаещия енолог и студент от специалност в зоната на изкуството и дизайна. Представянето на виното на българския пазар е последната много важна стъпка, която предстои за виното на Росен.

Резултатът от проекта през миналата година е деликатно плодово вино, с жив цвят, меки танини и нежно тяло от сорта „Рубин“, дело на Мария Ходжева от същата специалност в УХТ. За всички 222 бутилки гроздето е преработвано на ръка. Етикетите на RMY 2022 са на Йордан Дамбулев – студент от специалност „Графичен дизайн“ към Нов български университет, и Деница Тонева. Всеки етикет е уникален, креативен, със свой собствен нрав, ръчно рисуван и надписан, което безспорно буди все по-голям интерес към проекта. Същата идея за устойчивост и уникалност е заложена и в тазгодишната реколта, а броят на бутилките е 301. RMY 2023 е дело на Росен и Румен Стойчев – студент II курс в специалност „Керамика“ към Националната художествена академия. Рисуване с четка, молив или друго, но винаги с фантазия. Смесване на нотки, вкусове и цветове във виното… Сбор от умения е целият този процес. „Р като Реколта, Р като ROSALEA, Р като Росен, но и Р като Румен!“ – споделя екипът на проекта.

Посланието на ROSALEA към младите технолози е: „Правенето на вино, така както и рисуването, е до голяма степен творчески процес. ROSALEA MEETS YOUTH е пресечна точка между доказали се творци в тези две сфери и младите, вървящи по пътя им. Голямото ни лозово поле ежегодно се превръща в поле за изява, поле за вдъхновение. Да бъдеш млад, жизнерадостен и енергичен е важна част от живота. Бъдете смели, не отлагайте, рискувайте, гледайте винаги от цветната страна на живота! Гогол го е казал и то много преди нас: „Младостта е щастлива с това, че има бъдеще. Младостта е време на смелост.“ Точно тези смелите търсим, в тях е цялото бъдеще!“

Чрез своето участие в проекта Росен желае да насърчи и други студенти да се включат, да опитат, да не се отказват, да усетят вълнението от работата в инициативи като тази.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.