За първи път студенти от Университета AERES в Нидерландия, стратегически партньор на Университета по хранителни технологии (УХТ), посетиха Пловдив, за да участват в учебен тур.

В аула 205 на УХТ бяха представени възможностите, които предлагат ЕС и България на младите хора, както и  програма Еразъм+. След това гостите бяха в  спиртната фабрика в село Катуница на VP Brands International, месопреработвателен завод в с. Костиево и логистичен център Фреш Лоджик – собственост на „Белла България“.

За тях домакините бяха организирали и специална културна програма – професионална екскурзоводска обиколка на Пловдив и посещение на прекрасните Родопи с Бачковския манастир. Младежите от Нидерландия, Франция, Белгия, Германия, Индия, Непал, Камерун и Нигерия останаха възхитени и увериха, че с удоволствие биха дошли отново в Града на тепетата.

С университета AERES в Нидерландия УХТ поддържа отношения от повече от 5 години. Наши преподаватели и студенти са го посещавали многократно. С него се осъществява сътрудничество в научно-изследователски и образователни проекти, а възпитаничка на УХТ участва в съвместната ни програма за обучение и получи българска и нидерландска диплома. През декември предстои среща в УХТ с представител на АЕRЕС със студенти на УХТ за разкриване възможностите на тази програма, а през март 2022 г. ще се проведат интервюта с желаещите да участват.

Посещението на групата от Нидерландия се проведе от 29 септември до 2 октомври 2021 г.