Търсене
Close this search box.

Студенти от УХТ грабнаха посетителите на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ със свои специални продукти

Публикувано от

Карамелажни бонбони и близалки, изработени ръчно по класическа технология и по рецептурата, използвана за производството на първите карамелажни изделия – „захарните петлета“, представиха четвъртокурсници от специалност „Технология на парфюмерийни, козметични и ароматно-вкусови продукти“ заедно с  гл.ас. Таня Иванова  и гл. ас. Райна Хаджикинова. Това стана на щанда на Университета по хранителни технологии в палата 10 в рамките на международните изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2023 на 22 февруари.

Посетителите бяха впечатлени от ръчно произведените сапуни с роза, обогатени с ексфолиращ комплекс от кафе и какао. С удоволствие изпробваха хидратиращия крем за лице с алантоин, маслиново масло и екстракт от вечерна иглика, който е едно “сензационно откритие” за козметиката. Той има изключителното благотворно влияние върху кожата, тъй като е богато на ценните гама-линоленова и алфа-линоленова киселини, които имат благотворно влияние върху структурата на клетките и подобряват еластичността на кожата.

Следобед програмата продължиха студенти от специалност „Технология и качество на храни“, които изненадаха посетителите на изложбите АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ с варено-пушена шунка от цял свински бут, създадена по класическа технология. Производството ѝ отнема няколко дни, а шунката е сочна и нежна, с лек пушен аромат, сподели ас. Николай Колев. Голям интерес предизвика още топлият Московски леберкез, поднесен на хлебче с баварска горчица с мед и кетчуп. Продуктът спада към т.нар. „месни хлябове“, а при производството му се добавят яйца и представлява функционален месен продукт.

Посетителите, които опитаха и твърди сирена „Грана Падано“, „Пармеджано“, „Чедер“, кашкавал от краве мляко стандартен, кашкавал с ниско съдържание на сол – около 1%, и бяло саламурено сирене по класическа технология, останаха очаровани от вкусовете и ароматите на продуктите.

Студентите от специалност „Технология на виното и пивото“ представиха пиво в стил American amber ale, но е S.M.A.S.H. – single malt and single hop. При производството му е използван изцяло Виенски малц и хмел HBC (hop breeding company) 522. Специалният виенски малц придава меден цвят на бирата и приятен карамелен вкус, който се балансира с горчивината от хмела. Той е толкова нов, че дори още няма име, но събира в себе си аромат и вкус на цитруси, флорални и дървесни тонове.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.