Председателя на Студентски съвет инж. Иво Финков даде началото на кампанията „Празнувай отговорно“ за 5-та поредна година в университета по Хранителни технологии в град Пловдив. Целта на кампанията е да заостри вниманието на младите хора да празнуват по-отговорно и разумно.

През 2016 година Националното представителство на студентските съвети подкрепи инициативата на Студентския съвет на УХТ- гр. Пловдив и тя стана национална. През 2017 година „Празнувай отговорно“ спечели първото място в Годишните награди по пътна безопасност.

Кампанията „Празнувай отговорно“ придобива с всяка изминала година, все по-голямо значение и става все по-популярна сред младите хора, разясни инж. Иво Финков

Колко алкохол могат да изпият за денонощие, без да си навредят, с каква храна да го приемат и колко часа да спят, преди да се качат в автомобила. Това научиха студенти на старта на кампанията „Празнувай отговорно”. По традиция в навечерието на студентския празник 8 декември тя се подема от Студентския съвет в УХТ, а миналата година взе награда за пътна безопасност.

За първи път тази зима се присъединяват и младежи от Медицинския университет. Те заеха позиция в двора на УХТ, за да разясняват как алкохолът влияе върху здравето и кои са приемливите количества. „Дозата прави отровата. Дневната консумация на твърди питиета трябва да е в рамките на 50 мл, виното – не повече от 200 мл, а ако се консумира бира, трябва да се спре на 500 мл”, обясни Йозлем Кюлджева, петокурсничка по медицина и председател на Студентския съвет в МУ. И в трите случая алкохолът не бива да се съчетава с блажни храни, макар българинът толкова да обича свинската пържола. Причината е, че в комбинация с мазнини алкохолът се разгражда по-бавно. За да са в кондиция тялото и умът, е нужно да се спи поне 8 часа след купона, препоръчаха още бъдещите медици.

На старта на кампанията днес младежи имаха възможност да сложат специални очила и да минат трасе, виждайки това, което би лакътушело пред очите им, ако са подпийнали. Аварийният екип на БМЧК пък направи върху макети демонстрации на първа долекарска помощ, за да знаят студентите как да реагират адекватно при инцидент на пътя.

Младежите тестваха няколко вида алкохол, за да се научат да различават качествения от ментето. „Качествения алкохол се разпознава по това ,че има по слаба миризма от некачествения, тъй като при него миризмата е остра и специфична. Алкохол може да се разпознае по органолептичния анализ на всеки човек.”, каза инж. Иво Финков от УХТ.

След като участниците затвориха за кратко символично пешеходната пътека пред УХТ, пуснаха гълъби в небето и дефилираха в шествие по Главната, инициативите ще продължат още три дни. Утре Аграрният университет е домакин на дегустациите, демонстрациите и лекцията, а студенти от АМТИИ са подготвили изложба и концерт. В сряда акцията продължава в МУ и, на 6 декември е ред на Пловдивския университет.

Ако сме предотвратили нещастие дори с един човек, значи сме успели, каза ректорът на УХТ проф. Кольо Динков. Когато студентите не постъпват разумно, ще се намесим с цялата строгост на закона, предупреди инспектор Ботьо Гергинов от „Пътна полиция”.

Аграрният университет, Медицинският университет и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, са пловдивските висши училища, които тази година се присъединяват към кампанията на Университета по хранителни технологии  – „Празнувай отговорно“.