Търсене
Close this search box.

ТАНЦОВ СЪСТАВ „ПЪЛДИН“ ПРАЗНУВА СВОЯТА 65-ТА ГОДИШНИНА

Публикувано от

С вълнуващ спектакъл за пловдивчани студентският танцов състав „Пълдин“ към УХТ отпразнува своята 65-та годишнина в Дома на културата „Борис Христов“. Залата се оказа тясна да събере многобройните почитатели на българския фолклор.

Той бе организиран с изключителното спомоществователство на ръководството на университета и на ректора проф. д-р Пламен Моллов, както и на частни спонсори.

Студентският танцов състав е създаден през 1957 г. и е лауреат на редица международни и републикански награди. Участниците отдадоха почит и към своя основател и първи хореограф Димитър Дойчинов, който сега щеше да навърши 85 г.. През годините на танцовата си дейност ансамбъл „Пълдин“ пресъздава постановките на много наши изтъкнати хореографи. Това са Димитър Дойчинов, Иван Тодоров, Маргарита Дикова, Димитър Димитров, проф. Кирил Дженев, Методи Кутев, Георги Шишманов и др.

Още с първото изпълнение – хасковски танц на хореографа Димитър Дойчинов, залата избухна в овации. След това на сцената излязоха доайените, които изиграха „Овчари“, последваха ръченица, вълнуващата среща „На чешмата“ и танци от всички области на страната. Огнените момичета и момчета извиха своите вихрени танци и бяха посрещнати с нестихващи овации, с любов и възхищение.

Настоящият ръководител Руси Катерински и Минка Катеринска бяха изненадани с подаръци от колегите им в състава в знак на признателност към тяхната всеотдайност и висок професионализъм в работата, за която дори и Ковид кризата не се оказа пречка.

Моите специални благодарности са най-напред към публиката и танцьорите, но и към ректора проф. Моллов, без чиято подкрепа честването на нашата годишнина нямаше да бъде възможно, заяви художественият ръководител.

На-големият сюрприз за присъстващите беше присъствието на Цветан Дойчинов, брат на Димитър Дойчинов и най-дълго танцувалият хореограф, който благодари на изпълнителите, че са възстановили някои от емблематичните танци за „Пълдин“. Той изрази своето преклонение към всички, които обичат фолклора.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.